Ajapsandali i o Gruzji słów kilka

Ze swojej podróży do Gruzji przywiozłem wiele rewelacyjnych wspomnień. Dużą ich część zajmuje gruzińska kuchnia – wyjątkowa, bardzo odmienna o naszej, ale opierająca się głównie na prostych i znanych również w Polsce składnikach.

Zamiast pizzy jadłem chaczapuri. Chinkali to odpowiednik naszych pierogów. Wędzony ser sulguni bardzo przypomina podhalańskie oscypki. Tak jak u nas do późnej jesieni na drzewach wiszą jabłka, tak w Gruzji zobaczyć można wiele drzew już bez liści, ale z ogromną ilością owoców kaki.

Ajabsandali to z kolei warzywna potrawa przygotowana z prostych i znanych składników, ale też zupełnie inna w smaku i sposobie wykonania niż to, co znamy z polskiej domowej kuchni. Mogę się przyznać, że zakochałem się w ajabsandali do tego stopnia, że po powrocie z Gruzji było to pierwsze co ugotowałem na obiad w swoje własnej kuchni. A że miałem dobrych nauczycieli, wyszło prawie tak samo dobrze jak podczas lekcji w górskiej wiosce Gobroneti.

Zresztą wystarczy spojrzeć na ten film :)

SubskrybujNie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój kanał na YouTube
Czas przygotowania:

20-30 minut

Składniki ajabsandali

Podana ilość składników pozwala przyrządzić 2 porcje ajabsandali.

  • 1 średniej wielkości bakłażan
  • 2 różnokolorowe papryki
  • 1 pomidor
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • świeża zielenina: natka pietruszki lub kolendra, lub ich mieszanka (gruzińskie gospodynie dodają to czym akurat dysponują w zależności od pory roku)
  • olej rośliny – 4-6 łyżek
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie

Ważna uwaga: Gruzińskie gospodynie mają różne sposoby na przygotowanie ajabsandali, najważniejsze jednak jest użycie garnka lub patelni o grubym dnie, a także odpowiednia kolejność dodawania kolejnych składników. Jest to danie samażono-duszone na małym ogniu i cała tajemnica tkwi w takim jego przygotowaniu, aby warzywa były lekko podsmażone ale też uduszone w oliwie i we własnych sokach. Mięciutkie i maślane, ale zwarte i nie rozciapane zarazem.

  1. Zacznij do pokrojenia bakłażana na pół-talarki. Posyp je solą i odłóż na bok na 20-30 minut. Po tym czasie odciśnij z soku i podsmaż do miękkości na gorącej patelni z odrobiną tłuszczu. Tak przygotowanego bakłażana odstaw na bok i zajmij się pozostałymi składnikami.

  2. Cebulę pokrój w kostkę i podsmażaj na małym ogniu aż się zeszkli.

  3. Do zeszklonej cebuli dodaj pokrojoną w kostkę czerwoną i zieloną paprykę, i smaż nadal na mały ogniu. Pamiętaj aby dość często mieszać smażące się warzywa.

  4. Teraz czas na pomidory. Pokrój je w kostkę (opcjonalnie możesz wcześniej sparzyć i obrać ze skóry) i dodaj na patelnię. Wymieszaj wszystkie składniki i duś przez kolejne kilka minut na małym ogniu.

  5. Kiedy papryka jest już miękka, dodaj usmażone wcześniej bakłażany, wymieszaj dokładnie i podsmażaj-duś warzywa jeszcze przez chwilę, a następnie dodaj na patelnię posiekany drobno czosnek i posiekaną zieleninę.

  6. Wymieszaj dokładnie zawartość patelni, dopraw solą i pieprzem, duś jeszcze przez chwilę i podawaj jeszcze gorące.

ajapsandali-przepis

Gotować ajabsandali nauczyłem się w górskiej wiosce Gobroneti, którą w swojej książce o Gruzji opisuje Marcin Meller. Co ciekaw pan Marcin jest przez mieszkańców wioski zamieszkanej jedynie przez 25 rodzin traktowany niemal jak bohater narodowy, a zdecydowana większość odwiedzających ją turystów to Polacy :-)

Jak widać na poniższych zdjęciach, Gobroneti odwiedziłem późną listopadową porą i pogoda zachęcała raczej do biesiadowania w towarzystwie rozgrzewającej czaczy, ale mogę się domyślać, że latem i wiosną widoki są po prostu bajkowe.

To co jednak najważniejsze, to rewelacyjni ludzie, których miałem okazję tam spotkać i doświadczyć ich gościnności. Takie są też moje najważniejsze odczucia po odwiedzeniu Gruzji – to kraj pięknych i życzliwych ludzi.

Gruzja - wieś Gobroneti w regionie Adżaria
Gruzja – wieś Gobroneti w regionie Adżaria
Gruzja - wieś Gobroneti w regionie Adżaria
Gruzja – wieś Gobroneti w regionie Adżaria
Gruzja - wieś Gobroneti w regionie Adżaria
Gruzja – wieś Gobroneti w regionie Adżaria
Gruzja - wieś Gobroneti w regionie Adżaria
Gruzja – wieś Gobroneti w regionie Adżaria

Skomentuj

Pod wpisem mamy już 9 komentarzy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 9 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php