Asado, czyli rytuał grillowania, popularna forma spędzania wolnego czasu oraz nieodłączna część argentyńskiej tradycji. Podczas biesiady spożywane są ogromne ilości mięsa, które moczy się w specjalnym sosie zwanym chimichurri.

Chimichurri to aromatyczny sos skomponowany z natki pietruszki, liści oregano, czosnku, papryczki chili, oliwy z oliwek i octu winnego. Argentyński przysmak można wzbogacić o świeżą kolendrę, cebulę czy szczypiorek. Podaje się go zazwyczaj jako dodatek do grillowanego mięsa i pieczonych warzyw, ale równie dobrze sprawdzi się jako marynata do drobiu czy ryb.

Argentyński sos chimichurri

Składniki

  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1/4 szklanki liści oregano
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek extra vergine
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili lub 1/2 łyżeczki suszonych płatków chili
  • 1/2 łyżki octu winnego
  • sól, grubo zmielony pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Świeże zioła opłucz i osusz. Listki pietruszki i oregano drobno posiekaj, następnie umieść je w małej misce.

  2. Dodaj obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz drobno posiekaną papryczkę chili.

  3. Składniki zalej oliwą z oliwek i dopraw do smaku octem, solą i grubo zmielonym pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj.

  4. Sos odstaw w chłodne miejsce na minimum kilka godzin (najlepiej na całą noc), by smaki dobrze się przegryzły.

Argentyński sos chimichurri