Kuchnia meksykańska to ogromna różnorodność smaków i aromatów, kojarzy mi się ze słońcem i intensywnymi kolorami. Do najbardziej typowych dań zalicza się: burrito, tacos, enchiladas, nachos. Nieodłącznym dodatkiem do wymienionych potraw są różnego rodzaju salsy.

Salsa to nic innego jak sos ze zmiksowanych lub drobno posiekanych warzyw i/lub owoców z dodatkiem przypraw. Dziś proponuję Wam kolejną salsę rodem z Meksyku – tym razem ze słodkim i bardzo soczystym mango połączonym z chrupiącą, czerwoną cebulą, pikantną papryczką chili i świeżymi nutami limonki oraz mięty, kolendry.

Salsa meksykańska

To świetna propozycja na każdą imprezę, gdzie sprawdzi się jako dip do nachos czy krakersów. Salsę z mango lubię serwować jako dodatek do pieczonych mięs i dań inspirowanych kuchnią meksykańską.

Składniki

  • 1 duże dojrzałe mango
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z 1/2 limonki
  • 1 papryczka chili lub płatki chili
  • listki świeżej mięty i kolendry
  • sól do smaku

Salsa meksykańska

Przygotowanie

  1. Papryczkę chilli rozetnij na pół. Wyrzuć pestki i wytnij białe części miąższu. Pozostałą część chilli razem z cebulą posiekaj w bardzo drobną kostkę i wrzuć do miski.

  2. Dodaj przeciśnięty przez przez praskę lub drobno posiekany ząbek czosnku.

  3. Odkrój części mango obok pestki, następnie odkrojone kawałki połóż skórką do deski i natnij miąższ w kostkę (nie za głęboko, żeby nie naciąć skórki). Skórkę z naciętym w kratkę miąższem odwróć na lewą stronę. Nacięte cząstki mango rozdzielą się. W ten sposób uzyskasz idealnie pokrojone kostki delikatnego owocu.

  4. Następnie do salsy dodaj sok wyciśnięty z limonki, posiekane świeże zioła – miętę i kolendrę oraz dopraw solą do smaku. Całość bardzo delikatnie wymieszaj.

Salsa meksykańska