Danie na bazie ryżu wcale nie musi być nudne. Doskonałym przykładem jest moja dzisiejsza propozycja. Przygotowałam orientalny pilaw z kurczakiem, rodzynkami i aromatycznymi przyprawami.

Pilaw pochodzi z kuchni arabskiej i ma nieskończoną liczbę wersji. Podstawą dania jest ryż długoziarnisty. Wybrałam pachnący ryż basmati, ale równie dobrze sprawdzi się zwykły biały lub brązowy ryż o długich ziarnach. Do potrawy dodaję także bulion i mleko kokosowe – składniki te mają zostać wchłonięte przez ziarenka ryżu. Pilaw wzbogacam o aromatyczne przyprawy – cynamon, curry, kurkumę i chili. Słodycz zapewniają dorzucone na koniec rodzynki, zaś podprażone na suchej patelni płatki migdałowe nadają potrawie chrupkości.

Orientalny pilaw

Składniki

  • 200 g długoziarnistego ryżu, np. basmati
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 1 pojedyncza pierś kurczaka
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki suszonych płatków chili
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 szklanki rodzynek
  • 5 łyżek płatków migdałowych
  • szczypta grubo zmielonego czarnego pieprzu
  • sól do smaku
  • do podania: 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

orientalny-pilaw-1

Przygotowanie

  1. Pierś kurczaka oczyść z błonek i chrząstek. Pokrój w kostkę, dopraw solą, pieprzem i curry.

  2. Na głębokiej patelni rozgrzej olej i wrzuć kurczaka, smaż aż mięso nabierze złotego koloru.

  3. Cebulę obierz, drobno posiekaj i zeszklij na rozgrzanym oleju kokosowym.

  4. Wsyp ryż i mieszaj by ziarenka obtoczyły się w tłuszczu.

  5. Składniki na patelni zalej bulionem i mlekiem kokosowym. Dodaj resztę przypraw – cynamon, kurkumę, płatki chili i sól do smaku.

  6. Dobrze wszystko wymieszaj i duś na bardzo małym ogniu pod przykryciem aż ryż wchłonie cały płyn (ok. 20 minut).

  7. Spróbuj czy ryż jest ugotowany i dobrze doprawiony. W razie potrzeby dodaj przyprawy wedle uznania.

  8. Zestaw z ognia i dodaj rodzynki oraz podprażone na suchej patelni płatki migdałowe. Danie posyp posiekaną natką pietruszki.

Orientalny pilaw