Sajgonki to jedna z najpopularniejszych specjalności kuchni azjatyckiej. Ogromną zaletą sajgonek jest to, że każdy może przygotować je w zupełnie inny sposób ze swoich ulubionych dodatków. Jest to danie bardzo proste, dlatego zachęcam do jego wypróbowania.

Azjatyckie roladki z papieru ryżowego pozostawiają duże pole do kulinarnego popisu. Do środka możesz napakować wszystko to na co tylko masz ochotę. Dziś polecam wersję z farszem z mięsa mielonego, warzyw, grzybów mun i makaronu ryżowego. Nadzienie doprawiłam sosem sojowym i rybnym. Sajgonki zawijane są specjalnym sposobem, podobnym do zawijania polskich krokietów, a na koniec smażone na głębokim tłuszczu, dzięki temu są złociste i chrupiące.

Sajgonki

Składniki

Sajgonki

  • 200 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 50 g makaronu ryżowego
  • 3 łyżki grzybów mun
  • 1/2 cebuli
  • 1 marchewka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 jajko
  • szczypta grubo zmielonego pieprzu
  • olej do smażenia

Sos

  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • szczypta chili
  • sól i pieprz do smaku

Sajgonki

Przygotowanie

  1. Makaron ryżowy przygotuj według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu, następnie drobno go pokrój.

  2. Grzyby mun namocz w gorącej wodzie przez ok. 10 minut i posiekaj.

  3. Cebulę obierz i drobno posiekaj, marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o większych oczkach.

  4. Na patelni rozgrzej olej. Dodaj posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i startą marchewkę. Podsmaż. Dodaj mięso i smaż do momentu, aż zmieni kolor na brązowy. Patelnię zestaw z ognia i pozostaw do przestudzenia.

  5. Do farszu dodaj makaron ryżowy, grzyby mun, posiekany szczypiorek, natkę pietruszki, pieprz, sos sojowy i rybny oraz roztrzepane jajko. Całość dokładnie wymieszaj.

  6. Na płaski talerz wylej ciepłą wodę, zanurz w niej arkusz papieru ryżowego i poczekaj chwilę aż zmięknie. Następnie papier ułóż na desce do krojenia. Na papier nałóż łyżkę farszu, złóż boki do środka i zawiń aby uzyskać rulon. Czynność powtórz do zużycia całego farszu.

  7. Gotowe sajgonki smaż kilka minut w dużej ilości rozgrzanego oleju, aż będą rumiane.

  8. Składniki sosu dokładnie wymieszaj i podawaj do przygotowanych sajgonek.

Sajgonki