Sałatka Cezara to chyba najbardziej znana sałatka na świecie. Jej twórcą jest amerykański kucharz włoskiego pochodzenia Caesar Cardini. Skomponował on sałatkę z produktów, które akurat miał pod ręką. I tak oto powstała jedna z najsmaczniejszych sałatek. Oryginalna receptura zawiera trzy podstawowe składniki  – chrupiącą sałatę rzymską, grzanki czosnkowe i parmezan, a wszystko to oblane aromatycznym sosem.

Przez lata doczekała się wielu wariacji. Często sałatkę wzbogaca się o kawałki kurczaka, boczku czy pomidorki koktajlowe. Ja jednak pozostanę przy klasycznej wersji amerykańskiej sałatki i dziś na blogu prezentuję sałatkę cezara w najprostszej postaci, bez zbędnych dodatków, bo taka dla mnie jest najlepsza.

Sałatka Cezara

Czas przygotowania:

ok. 20 minut

Składniki

Sałatka:

  • 2 główki sałaty rzymskiej
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Grzanki:

  • 1/2 szklanki pokrojonego w kostkę czerstwego chleba
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku

Sos:

  • 100 ml oliwy z oliwek extra vergine
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka sosu Worcester
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Sałatka Cezara

Przygotowanie

  1. Przygotuj sos: w misce umieść przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, dodaj żółtko i ubijaj stopniowo wlewając oliwę z oliwek, aż sos będzie gęsty i puszysty. Następnie dodaj musztardę, sos Worcester i sok z cytryny. Dopraw solą oraz pieprzem i wymieszaj.

  2. W misce wymieszaj oliwę z oliwek z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do tak przygotowanej mieszanki wrzuć kawałki pieczywa i dokładnie wymieszaj. Grzanki podsmaż na patelni na złoty kolor.

  3. Liście sałaty umyj, odsącz z wody i osusz na papierowym ręczniku. Jeśli liście są duże porwij na mniejsze kawałki i włóż do miski lub ułóż na talerzu.

  4. Na zieloną warstwę wsyp grzanki, posyp startym parmezanem i polej przygotowanym sosem. Całość dokładnie wymieszaj.

Sałatka Cezara