Sałatka nicejska to chyba najbardziej znana na świecie francuska sałatka. Danie doczekało się niezliczonej ilości wersji, dlatego trudno odnaleźć oryginalną recepturę na salade niçoise. Każdy ma swój sposób przygotowania, swoje smaki i dodatki.

Co do tego, że tuńczyk i jajka ugotowane na twardo w sałatce nicejskiej muszą się znaleźć nie ma żadnych wątpliwości, ale już co do pozostałych składników zdania są podzielone. Niektórzy wzbogacają sałatkę o kapary, karczochy lub paprykę. Bardzo często spotykam się z dodatkiem ugotowanych ziemniaków czy fasolki szparagowej. Dziś prezentuję moją wersję francuskiej sałatki.

Składniki

Sałatka:

  • 1 główka sałaty rzymskiej
  • 3 pomidory lub 200-300 g pomidorów koktajlowych
  • 1 czerwona cebula
  • 3 jajka
  • 4 filety anchois
  • 100 g czarnych oliwek
  • 150 g świeżego, grillowanego tuńczyka lub 170 g tuńczyka w sosie własnym
  • sól i grubo zmielony pieprz

Dressing:

  • 60 ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz

Sałatka nicejska

Przygotowanie

  1. W pierwszej kolejności przygotuj dressing. Do miseczki dodaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, ocet winny, musztardę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Wszystkie składniki bardzo starannie wymieszaj np. przy pomocy trzepaczki, tak by powstała gładka i jednorodna emulsja. Tak przygotowany sos odstaw i przed samym podaniem jeszcze raz dokładnie wymieszaj.

  2. Jajka ugotuj na półtwardo (ok. 6-7 minut). Opłucz je w zimnej wodzie, obierz ze skorupek i pokrój na ćwiartki.

  3. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Pomidory pokrój w ósemki (możesz użyć także pomidorów koktajlowych – pokrój je na połówki).

  4. Liście sałaty umyj, odsącz z wody i osusz na papierowym ręczniku. Jeśli liście są duże porwij na mniejsze kawałki i włóż do miski lub ułóż na talerzu.

  5. Na zieloną warstwę z sałaty wyłóż przygotowane jajka, pomidory i cebulę. Dodaj oliwki, filety anchois i odsączonego z zalewy tuńczyka.

  6. Sałatkę polej dressingiem i oprósz solą oraz grubo zmielonym pieprzem.

Sałatka nicejska