Oryginalna sałatka Waldorf powstała pod koniec XIX wieku w hotelu Waldorf w Nowym Jorku. Stąd też pochodzi jej nazwa. Oscar Tschirky, który jest jej twórcą skomponował sałatkę z jabłka, selera i orzechów włoskich.

Sałatkę możesz bardzo łatwo zmodyfikować, dodając coraz to nowe składniki. Przez wiele lat doczekała się wielu wariacji. Spotkałam się z takimi dodatkami jak: kurczak, seler naciowy, winogron czy ananas. Dziś na blogu prezentuję moją wersję klasycznej sałatki. Poza bazowymi produktami na liście składników znalazła się rukola i rodzynki.

Składniki

  • 2 jabłka
  • 1 mały seler korzeniowy (ok. 200 g)
  • 125 g rukoli
  • garść orzechów włoskich
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/4 szklanki rodzynek
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Sałatka Waldorf

Przygotowanie

  1. Rukolę dokładnie opłucz, osusz i ułóż na talerzu.

  2. Rodzynki zalej gorącą wodą i po 5 minutach odcedź.

  3. Orzechy włoskie upraż lekko na suchej patelni.

  4. Jabłka dokładnie umyj, pokrój na połówki, usuń gniazda nasienne, a miąższ ze skórką pokrój w kostkę. Następnie pokrojone owoce skrop połową przygotowanego soku z cytryny.

  5. Selera obierz i umieść na 2 minuty we wrzącej wodzie. Po tym czasie wyjmij i pokrój w cienkie słupki i skrop pozostałym sokiem z cytryny.

  6. Jogurt wymieszaj z majonezem i dopraw do smaku solą i pieprzem.

  7. Na zieloną warstwę z rukoli wyłóż pokrojone jabłka i seler. Polej przygotowanym sosem i dorzuć rodzynki oraz orzechy włoskie.

Sałatka Waldorf