oceny: 1, śr. ocena: 5
5

Dziś na blogu kulinarna podróż do Tajlandii. Kuchnię tajską lubię za wyraziste i zaskakujące smaki, ale także za dość swobodne podejście do doboru składników i sposobu przyrządzania dań. Dania tej kuchni są bardzo łatwe w przygotowaniu. Doskonałym przykładem jest zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym.

Jej smaki są bardzo zróżnicowane, od delikatnie aromatycznych do dość pikantnych. Znajdziesz tu ostre przyprawy – chili i imbir, charakterne dodatki – sos rybny, czosnek i sok z limonki oraz niezwykle dużą ilość świeżych ziół – liście mięty, kolendry i szczypior. Pikantny smak zupy został złagodzony mlekiem kokosowym. Wszystkie składniki są łatwo dostępne, więc w kulinarną podróż w egzotyczne zakątki świata możesz się wybrać w każdej chwili.

Tajska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym

Składniki

  • 700 ml wrzącego bulionu drobiowego lub wywaru z warzyw
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • kawałek imbiru (ok. 4 cm)
  • przyprawy – szczypta chili, 1/2 łyżeczki kurkumy, sól i pieprz do smaku
  • garść liści świeżej mięty
  • świeża kolendra, szczypiorek i plasterki limonki do dekoracji

Przygotowanie

  1. Imbir obierz i pokrój w cienkie plasterki, papryczkę chili i czosnek drobno posiekaj.

  2. Piersi z kurczaka pokrój w kostkę i posyp solą i pieprzem.

  3. W garnku rozgrzej olej kokosowy i podsmaż na nim kurczaka wraz z plasterkami imbiru, pokrojoną papryczką chili i czosnkiem.

  4. Zalej bulionem i mlekiem kokosowym. Dodaj sos rybny, sok z limonki oraz szczyptę kurkumy i chili. Całość gotuj ok. 15 minut.

  5. Wlej na talerze, udekoruj miętą, kolendrą i plasterkami limonki.

Tajska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym