Zupa pasterska

Kuchnia węgierska charakteryzuje się ogromną różnorodnością i bogactwem dań. Dziś na blogu kolejna potrawa inspirowana madziarską kuchnią. Proponuję pożywną zupę pasterską.

Głównymi zaletami tej zupy jest łatwość i szybkość przygotowania oraz możliwość przyrządzenia jej z zaledwie kilku składników. Podstawą dania są warzywa – obowiązkowo papryka, a do tego ziemniaki, cebula i pomidory. Aby uzyskać pełnie smaku i aromatu dodaję podsmażony boczek i przyprawy – słodką, ostrą i wędzoną paprykę.

Składniki

  • 2 l wody
  • 1 kg ziemniaków
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 2 papryki (czerwona i zielona)
  • 2 pomidory
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki do podania

Zupa pasterska

Przygotowanie

  1. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż w garnku o grubszym dnie. Pozwól, aby tłuszcz powoli się wytapiał, więc nie smaż boczku na maksymalnym ogniu (najlepiej na średnim). Następnie dodaj masło.

  2. Cebulę obierz, pokrój w małą kostkę i zeszklij na wytopionym tłuszczu i maśle.

  3. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i wrzuć do garnka. Całość podsmaż przez ok. 10 minut.

  4. Składniki zalej wodą, dodaj słodką i ostrą paprykę oraz pokrojone w kostkę papryki i pomidory (pomidory obierz ze skórki).

  5. Dopraw solą i pieprzem do smaku i gotuj do miękkości warzyw. Zupę podawaj posypaną posiekaną natką pietruszki.

Zupa pasterska

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 2 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Lidka says:

    Wygląda rewelacyjne, a składniki sugerują, ze jest pyszna. Jutro zabieram się za robotę. Pozdrawiam

  • tygiel says:

    Zupę zrobiłem zgodnie z przepisem, po czym zupa zrobiła furorę ;)
    W związku z powyższym przepis włączyłem do ulubionych.
    Dziękuję i pozdrawiam.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php