Kuchnia węgierska charakteryzuje się ogromną różnorodnością i bogactwem dań. Dziś na blogu kolejna potrawa inspirowana madziarską kuchnią. Proponuję pożywną zupę pasterską.

Głównymi zaletami tej zupy jest łatwość i szybkość przygotowania oraz możliwość przyrządzenia jej z zaledwie kilku składników. Podstawą dania są warzywa – obowiązkowo papryka, a do tego ziemniaki, cebula i pomidory. Aby uzyskać pełnie smaku i aromatu dodaję podsmażony boczek i przyprawy – słodką, ostrą i wędzoną paprykę.

Składniki

  • 2 l wody
  • 1 kg ziemniaków
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 2 papryki (czerwona i zielona)
  • 2 pomidory
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki do podania

Zupa pasterska

Przygotowanie

  1. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż w garnku o grubszym dnie. Pozwól, aby tłuszcz powoli się wytapiał, więc nie smaż boczku na maksymalnym ogniu (najlepiej na średnim). Następnie dodaj masło.

  2. Cebulę obierz, pokrój w małą kostkę i zeszklij na wytopionym tłuszczu i maśle.

  3. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i wrzuć do garnka. Całość podsmaż przez ok. 10 minut.

  4. Składniki zalej wodą, dodaj słodką i ostrą paprykę oraz pokrojone w kostkę papryki i pomidory (pomidory obierz ze skórki).

  5. Dopraw solą i pieprzem do smaku i gotuj do miękkości warzyw. Zupę podawaj posypaną posiekaną natką pietruszki.

Zupa pasterska