Azjatycki makaron pszenny Chow Mein z kurczakiem i mnóstwem kolorowych warzyw: marchewką, brokułami, selerem naciowym, porem w sosie sezamowym z dodatkiem świeżego imbiru i papryczki chili.

Połączenie makaronu, soczystego kurczaka z chrupiącymi warzywami i lekko słodkim orientalnym sosem tworzy fantastyczną całość, która zachwyci niejedno podniebienie. Azjatycki makaron to szybka i pyszna potrawa przygotowana w woku lub na jednej patelni w zaledwie kilka minut.

Makaron z warzywami to świetny pomysł na szybki i smaczny obiad. Bardzo często przyrządzam takie dania, modyfikując składniki w zależności od tego, co mam akurat w lodówce. Zachęcam Cię do eksperymentowania i zabawy z własnymi kompozycjami warzyw, przypraw i stworzenia własnej wersji. Więcej przepisów na makaron znajdziesz tutaj.

Składniki

  • 250 g azjatyckiego makaronu pszennego Chow Mein
  • 500 g filetów z piersi kurczaka
  • 3 cebule dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
  • 1 papryczka chili
  • 2 małe marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 100 g pora
  • 10 różyczek brokuła
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 2 łyżeczki soku z limonki
  • 2 łyżki oleju kokosowego

Przygotowanie

  1. Makaron ugotuj we wrzątku (ok. 2-3 minuty) i przepłucz zimną wodą.

  2. W mniejszym naczyniu wymieszaj sos sojowy, cukier, olej sezamowy i sok z limonki.

  3. Mięso kurczaka umyj i oczyść z błonek, następne pokrój w małą kostkę.

  4. Przygotuj warzywa. Łodygi selera naciowego umyj i pokój na plastry. Papryczkę chili drobno posiekaj i usuń pestki. Cebulę dymkę pokrój w cienkie plasterki.

  5. Marchewkę obierz, umyj i pokrój wzdłuż na cienkie paski (słupki).

  6. Z pora odetnij zielone części, pozostaw białą i jasno zieloną część. Pokrój na plasterki i umieść na durszlaku zanurzonym w misce z zimną wodą. Następnie osusz na papierowym ręczniku.

  7. Na dużej patelni lub w woku rozgrzej olej, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż minutę, następnie dodaj mięso kurczaka i obsmaż przez 3 minuty na dużej mocy kuchenki.

  8. Dodaj różyczki brokuła i smaż dalej przez ok. 1-2 minuty. Następnie wlej pół szklanki wody i gotuj od czasu do czasu mieszając aż cała woda wyparuje a brokuły będą ugotowane al dente.

  9. Dodaj starty imbir, posiekaną papryczkę chili, cebulę, por, marchewkę i seler. Smaż przez ok. 4 minuty cały czas mieszając.

  10. Na patelnię z warzywami dodaj ugotowany makaron i przygotowaną mieszankę z sosu sojowego, oleju sezamowego, cukru i soku z limonki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, całość podsmaż kolejne 2 minuty, a następnie wyłóż na talerze.