Lasagne bolognese to pyszne, tradycyjne, włoskie danie. Składa się z warstw makaronu, który przekładany jest sosem beszamelowym, bolońskim i parmezanem.

Sekretem udanego sosu bolońskiego jest długie gotowanie (przez około dwie godziny) i dobrej jakości składniki – mięso wołowe (lub pół na pół mięso wołowe i wieprzowe), boczek i zestaw warzyw. Sos dodatkowo wzbogacony jest o czerwone wino, które nadaje charakter, poprawia smak i aromat dania. Przygotowanie drugiego sosu – beszamelowego zajmie nie więcej niż 20 minut. Sos beszamelowy na początku może sprawiać trudności, zwłaszcza zaczynającym przygodę w kuchni. Przygotowując lasagne wykorzystałam sprawdzony przepis na beszamel.

Cała potrawa jest dość czasochłonna, jednak gwarantuję, że efekt końcowy w pełni rekompensuje poświęcony czas.

Lasagne bolognese

Składniki

Sos boloński:

  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 100 g boczku
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łodygi selera naciowego
  • 1 marchewka
  • 250 ml czerwonego wina wytrawnego
  • 200 ml wywaru wołowego, drobiowego lub warzywnego
  • 800 g pomidorów z puszki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • przyprawy: sól, świeżo mielony czarny pieprz do smaku, po 1/4 łyżeczki tymianku i oregano

Sos beszamelowy:

  • 600 ml mleka
  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól i świeżo mielony biały pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • 12 płatów makaronu lasagne
  • 100 g parmezanu

Lasagne

Przygotowanie

  1. Cebulę, czosnek, marchewkę i seler naciowy drobno posiekaj. Boczek pokrój w kostkę i zrumień na dużej patelni.

  2. Dodaj oliwę z oliwek i dobrze rozgrzej. Na patelnię wrzuć przygotowane warzywa i podsmaż, mieszając.

  3. Do warzyw dodawaj partiami mięso mielone i podsmażaj, aż zrobi się brązowe. Dolej wino i gotuj, aż odparuje.

  4. Do składników dodaj gorący bulion, koncentrat pomidorowy i zagotuj. Następnie dodaj pomidory z puszki.

  5. Dodaj przyprawy – sól, pieprz i zioła. Patelnię przykryj i gotuj na małym ogniu przez około 2 godziny, mieszając od czasu do czasu.

    Lasagne Bolognese

  6. Przygotuj sos beszamelowy według tego przepisu.

    Sos beszamelowy

  7. Prostokątną i żaroodporną formę o wymiarach 20 x 30 cm wysmaruj oliwą lub masłem.

  8. Lasagne będzie składać się z czterech warstw, dlatego podziel wszystkie składniki na cztery części. Na dole ułóż płaty makaronu, na warstwie makaronowej rozprowadź sos boloński, następnie dodaj sos beszamelowy i starty parmezan. Powtarzaj, aż powstaną cztery warstwy.

    Lasagne bolonese

  9. Lasagne zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35-40 minut, aż górna warstwa nabierze złotego koloru.

  10. Gotowe danie wyjmij z piekarnika i odczekaj 10 minut, następnie pokrój porcje i serwuj jeszcze ciepłe.

Lasagne bolognese