O tym, że uwielbiam makarony wspominałam na blogu już nie raz. Ciągle łączę różne smaki, struktury i kolory tworząc nowe dania makaronowe. Tym razem pokusiłam się o przygotowanie potrawy w orientalnym stylu. Sięgam, więc po makaron ryżowy, który jest niezastąpiony w tego typu przepisach.

Ryżowe wstążki mają neutralny smak, dlatego doskonale komponują się z wieloma składnikami. Znakomicie wchłaniają smak sosów. W tym przypadku mieszanki sosu sojowego, oleju sezamowego i soku z limonki. Do tego solidna porcja podsmażonych warzyw – zielonej fasolki, brokułów, marchewki, cebuli, czosnku, chili i imbiru.

To jedno z moich ulubionych ekspresowych dań, które przygotowuję zazwyczaj w środku tygodnia. Taki bardzo szybki, prosty i smaczny obiad, którego przyrządzenie zajmuje zaledwie 20 minut. Więcej przepisów na makaron znajdziesz tutaj.

Makaron ryżowy z warzywami

Składniki

  • 200 g makaronu ryżowego
  • 500 g brokuła
  • 150 g zielonej fasoli (mrożona, w sezonie świeża)
  • 2 małe marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule dymki
  • 1 papryczka chili
  • 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • do podania: 2 łyżki sezamu (może być czarny) i świeże listki kolendry

Makaron ryżowy z warzywami

Przygotowanie

  1. W większym garnku zagotuj osoloną wodę. Brokuł podziel na różyczki, a fasolki pokrój na ok. 3 cm kawałki i wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj przez około 5 minut (warzywa nie mogą być rozgotowane). Po ugotowaniu odcedź i odstaw.

  2. Makaron ryżowy ugotuj według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu. Następnie odcedź i przelej zimną wodą na sitku.

  3. Na patelni rozgrzej olej kokosowy i dodaj posiekaną cebulę, czosnek i papryczkę chili oraz starty imbir. Dorzuć pokrojoną w słupki marchewkę. Smaż przez ok. 4 minuty cały czas mieszając.

  4. Na patelnię dodaj makaron z warzywami i smaż kolejne 4 minuty.

  5. W mniejszym naczyniu wymieszaj sos sojowy, cukier, olej sezamowy i sok z limonki. Mieszankę wlej na patelnię. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i wyłóż na talerze.

  6. Posyp sezamem i listkami świeżej kolendry.

Makaron ryżowy z warzywami

Pamiętaj, że każde danie można zmieniać i dostosowywać do swojego gustu. Tym bardziej takie proste danie makaronowe. Wystarczy szybki przegląd lodówki i do dzieła. Baw się smakiem i kolorem na talerzu.  Zachęcam Cię do eksperymentowania i zabawy z własnymi kompozycjami warzyw, przypraw i stworzenia własnej wersji.