oceny: 1, śr. ocena: 5
5

Makaron to wdzięczny temat do eksperymentów. Ostatnio ze względu na moje zainteresowanie kuchnią wegetariańską staram się wykorzystywać warzywa do różnych potraw, w których normalnie pojawia się mięso.

Tym sposobem zainspirowany przepisem na makaron carbonara postanowiłem upichcić coś podobnego, ale z bakłażanem i pieczarkami w roli głównej. Improwizacja zakończyła się pełnym powodzeniem, w związku z czym przepis zapisuję na blogu dla siebie i dla wszystkich smakoszy makaronu :-)

Składniki

  • 1 nieduży bakłażan
  • 200 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 ml śmietanki 30-36%
  • 50 g twardego żółtego sera
  • 300 g makaronu wstążek
  • przyprawy: suszony tymianek, oregano
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • świeży tymianek do przybrania

Wykonanie

  1. Zaczynamy od bakłażana. Pokrój go na 1 cm plastry, oprósz je solą i odstaw w misce na 20-30 minut. W tym czasie bakłażan straci swoją goryczkę.

  2. Pieczarki oczyść, pokrój w cienkie plasterki i podsmaż na oleju, razem z posiekanym czosnkiem i cebulą na złoty kolor. Na samym początku smażenia skrop pieczarki sokiem z cytryny, dzięki czemu zachowają jasną barwę.

  3. Następnie plastry bakłażana opłucz wodą, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój z podłużne, dość cienkie paseczki.

  4. Bakłażana również podsmaż na złoty kolor na patelni z oliwą.

  5. W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcjami z opakowania.

  6. Kiedy bakłażan będzie już miękki i zrumieniony dodaj na patelnię usmażone wcześniej pieczarki z cebulą. Dopraw solą i pieprzem, a także suszonymi ziołami, i zalej całość śmietanką.

  7. Kiedy śmietanka zacznie gęstnieć dodaj starty żółty ser. Zamieszaj całość i odczekaj jeszcze 1-2 minuty aż sos jeszcze mocniej zgęstnieje i śmietana pokryje ładnie kawałki bakłażana, i pieczarek.

  8. Na talerze nałóż porcje makaronu, a na wierzch po solidnej porcji warzyw w śmietanowym sosie. Na koniec ułóż na każdej porcji trochę listków świeżego tymianku.

Makaron z bakłażanem