Makaron z dynią piżmową i kurkami to propozycja obiadowa dla całej rodziny, którą warto wpisać do swojego jesiennego jadłospisu.

Połączenie wstążek tagliatelle z chrupiącymi kurkami, podsmażoną dynią piżmową i aksamitnym sosem śmietanowym to strzał w dziesiątkę. Bardzo szybkie i proste danie, tak jak to zwykle bywa z potrawami makaronowymi. Całość przygotujesz na jednej patelni w niecałą godzinę. Dla mnie to obowiązkowa pozycja na nadchodzącą jesień.

Składniki

  • 250 g makaronu pappardelle lub tagliatelle
  • 400 g dyni piżmowej
  • 200 g kurek
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • kilka gałązek świeżego tymianku do dekoracji

Przygotowanie

  1. Kurki dokładnie oczyść (cenne wskazówki znajdziesz tutaj) i odcedź. Większe grzyby pokrój w kostkę ok. 0,5 cm. Mniejsze kurki zachowaj w całości. Odstaw.

  2. Dynię obierz ze skóry i usuń nasiona, miąższ pokrój w niedużą kostkę.

  3. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

  4. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę z masłem i podsmaż cebulę aż się zeszkli. Pod koniec smażenia cebuli dodaj czosnek.

  5. Następnie dodaj dynię i smaż na niedużym ogniu przez około 5 minut. Dorzuć kurki, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową i smaż do momentu, aż grzyby się przyrumienią.

  6. Na patelnię wlej białe wino i duś na najmniejszym ogniu aż do wchłonięcia płynu.

  7. Wlej śmietankę, zagotuj i dodaj ugotowany, odcedzony makaron. Mieszając podgrzewaj przez około 20 minut aż sos zgęstnieje.

  8. W razie potrzeby dopraw jeszcze solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Posyp świeżym tymiankiem.