Latem można liczyć na obfite zbiory leśnych skarbów, dlatego korzystam z sezonu grzybowego i przygotowuję różne dania z grzybami. Jednym z nich jest pyszne i ekspresowe do zrobienia danie obiadowe – makaron z kurkami w sosie śmietanowym.

Dzisiejsza kompozycja opiera się na kilku składnikach. Znajdziesz tu aromatyczne i chrupiące kurki, kremowy sos śmietanowy wzbogacony podsmażoną cebulką i czosnkiem. Wystarczy naprawdę niewiele, by cieszyć się smacznym posiłkiem. Największą trudność może sprawić czyszczenie kurek, jednak i na to mam sprawdzony sposób.

A jeżeli szukasz inspiracji na przygotowanie makaronu z przeróżnymi dodatkami to właśnie tutaj znajdziesz pomysły.

Składniki

  • 200 g ulubionego makaronu
  • 400 g kurek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz i sok z cytryny do smaku
  • Przygotowanie

    1. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

    2. Kurki dokładnie oczyść (cenne wskazówki znajdziesz tutaj) i odcedź. Większe grzyby pokrój w kostkę ok. 0,5 cm. Mniejsze kurki zachowaj w całości. Odstaw.

    3. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.

    4. Na rozgrzaną patelnię dodaj masło i oliwę z oliwek.

    5. Podsmaż cebulę aż się zeszkli. Pod koniec smażenia cebuli dodaj czosnek.

    6. Następnie dodaj kurki. Dopraw solą i pieprzem. Smaż na małym ogniu, mieszając co jakiś czas, do momentu, aż kurki się przyrumienią.

    7. Wlej śmietankę, zagotuj i dodaj ugotowany, odcedzony makaron. Mieszając podgrzewaj przez około 20 minut aż sos zgęstnieje.

    8. W razie potrzeby dopraw jeszcze solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Posyp posiekaną natką pietruszki.