oceny: 3, śr. ocena: 5
5

Makaron z pesto to jedna ze stałych pozycji w moim domowym menu. Jest to sprawdzony i bardzo smaczny sposób na szybkie przyrządzenie obiadu w środku tygodnia. Bardzo często zabieram właśnie tak przygotowany makaron na lunch do pracy.

Zdarza się, że jeszcze pół godziny przed wyjściem z domu nie wiem, co zjem na obiad. Wtedy zwykle przypominam sobie o zapasowym słoiczku pesto trzymanym w szafce na „czarną godzinę” i w ciągu 15 minut przyrządzam smaczny i sycący obiad, który pakuję do pudełka i punktualnie wychodzę do pracy. :-)

Makaron z pesto

Dziś zatem propozycja dla wszystkich fanów kuchni włoskiej, ceniących sobie dobry smak i możliwość zjedzenia domowego obiadu nawet w trakcie bardzo pracowitego tygodnia. Jako baza do stworzenia tego przepisu posłużyły mi produkty z katalogu WARTO WYBRAĆ Intermarche.

Makaron z pesto

Do przyrządzenia tego dania użyłem produktów kuchni włoskiej z gazetki Intermarche. Jak wypadło ich testowanie możesz przekonać się oglądając zdjęcia gotowego risotto, a na samym dole – pod przepisem – znajdziesz informacje na temat konkursu, w którym do wygrania jest 100 bonów zakupowych o wartości 300 zł! :-)

Czas przygotowania:

15 minut

Składniki

Podane proporcje składników wystarczą na cztery małe porcje lub porządny, sycący obiad dla dwóch wielbicieli makaronu :-)

  • 200 g makaronu pełnoziarnistego spaghetti
  • zielone Pesto Basilico
  • czerwone Pesto Rosso
  • ser parmezan starty
  • szynka parmeńska
  • oliwa z oliwek
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • listki świeżych ziół do przyozdobienia gotowego dania

Wykonanie

  1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcjami z opakowania.

  2. Na rozgrzanej patelni podsmaż przez kilkadziesiąt sekund posiekany czosnek na dwóch łyżkach oliwy, a następnie dodaj ugotowany i odcedzony makaron.

  3. Dodaj jeszcze dwie – trzy łyżki oliwy, wymieszaj całość i podsmażaj na niedużym ogniu przez około dwie minuty.

  4. Kiedy makaron z czosnkiem i oliwą zacznie już delikatnie skwierczeć posyp całą zawartość patelni mniej więcej czterema łyżkami drobno startego parmezanu. Wymieszaj dokładnie, aby ser pokrył cały makaron i zdejmij patelnię z ognia.

  5. Jeżeli przyrządzasz makaron w dwóch kolorach, odłóż połowę zawartości patelni do innego naczynia – np. miski.

  6. Do każdej z dwóch części makaronu dodaj po trzy łyżki pesto i dobrze wymieszaj, aby kolorowy sos równomiernie się rozprowadził.

  7. Następnie przy pomocy dużego drewnianego widelca, z pomocą łyżki nabierz po jednej porcji z każdego rodzaju przygotowanego makaronu i ułóż na talerzach w formie zwiniętych gniazd makaronowych.

  8. Przed podaniem udekoruj każdy kolor makaronu dodatkową łyżeczką pesto i posyp całość dodatkową łyżką parmezanu.

  9. Świetnie sprawdzą się również gotowe i szybkie do przygotowania dodatki np. szynka parmeńska, pomidorki koktajlowe, oliwki, kapary, czy świeże zioła. Generalnie wszystko co wystarczy wyjąć z lodówki i ułożyć na makaronie ;)

przygotowania: 5 minut
czas wykonania: 10 minut
czas potrzebny: 15 minut
ilość porcji: 4
kuchnia włoska
Obiad

Makaron z pesto

Konkurs! :-)

Do wypróbowania produktów kuchni włoskiej z katalogu WARTO WYBRAĆ Intermarche i stworzenia tego przepisu zaprosiła mnie sieć sklepów Intermarche. Dla Was, drodzy czytelnicy, mam również coś ekstra.

Intermarche przygotowało do rozdania sto nagród w postaci bonów zakupowych o wartości 300 zł każdy. Aby wziąć udział w zabawie wystarczy zrobić nieduże zakupy w sklepie Intermarche, odwiedzić stronę: www.pelnywozek.pl i odpowiedzieć na proste pytanie. Powodzenia! :-)