Pozostając jeszcze w temacie dań makaronowych polecam taką oto wersję błyskawicznego obiadu: podsmażony kurczak z chili, chwilę duszony w kremowym sosie z porami i słodką brzoskwinią. 

Połączenie pikantnego mięsa z delikatnym, lekko słodkim posmakiem sosu tworzy fantastyczną całość, która zachwyci niejedno podniebienie. Danie szybkie, niezwykle łatwe i niezwykle aromatyczne. Podane z ulubionym makaronem albo ryżem jest świetnym pomysłem na szybki obiad po pracy.

A jeżeli szukasz inspiracji na przygotowanie makaronu z przeróżnymi dodatkami to właśnie tutaj znajdziesz pomysły.

Składniki

  • 250 g makaronu pappardelle
  • 400 g piersi kurczaka
  • 400 g pora
  • 1 papryczka chili lub 1/4 łyżeczki płatków chili
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 puszka brzoskwiń (400 g)
  • 200 ml śmietany 30%
  • ok. 200 ml wody
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu (opcjonalnie)
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz do smaku
  • natka pietruszki lub świeża kolendra do dekoracji

Przygotowanie

  1. W osolonej wodzie ugotuj makaron al dente (wskazówki jak ugotować makaron znajdziesz tutaj).

  2. Papryczkę chili drobno posiekaj. Kurczaka pokrój w małą kostkę, dopraw solą, pieprzem i słodką papryką, a następnie podsmaż z papryczką chili na rozgrzanym oleju.

  3. Z pora odetnij zielone części, pozostaw białą i jasno zieloną część. Pokrój na plasterki i umieść na durszlaku zanurzonym w misce z zimną wodą. Następnie osusz na papierowym ręczniku.

  4. Na innej patelni rozgrzej olej, dodaj pokrojonego pora, posól i smaż na nie za dużym ogniu przez około 5 minut od czasu do czasu mieszając.

  5. Przykryj i duś przez kolejne 10 minut lub do czasu aż por całkowicie zmięknie.

  6. Do miękkich porów wlej śmietankę i zagotuj na małym ogniu.

  7. Podsmażonego kurczaka włóż do sosu z porów, przykryj i duś przez około 1-2 minuty.

  8. Do składników dodaj pokrojone w małą kostkę brzoskwinie, dokładnie wymieszaj, aby smaki się połączyły.

  9. Na patelni z sosem umieść ugotowany makaron, wymieszaj i całość chwilę gotuj, aby sos zgęstniał.

  10. Wyłóż na talerze i posyp posiekaną natką pietruszki lub świeżą kolendrą.