oceny: 1, śr. ocena: 5
5

Makaron to produkt, który szybko się nie znudzi. Rodzaje makaronu, czy różnorodność dodatków sprawią, że za każdym razem przygotujesz inną potrawę. Dziś proponuję połączenie makaronu razowego z tuńczykiem, kaparami i pomidorami.

Lubię takie dania, które przygotowuje się szybko. Wystarczy naprawdę nie wiele czasu w kuchni, by cieszyć się smacznym i sycącym posiłkiem.

Czas przygotowania:

ok. 30 minut

Składniki

  • 400 g ulubionego makaronu
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (1 opakowanie tuńczyka – 185 g)
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 2-3 łyżki kaparów
  • 1 mała cebula
  • 250 g serka mascarpone
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku
  • do podania – kilka gałązek świeżego oregano

Makaron z tuńczykiem

Przygotowanie

  1. Makaron ugotuj al dente, zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.

  2. W czasie kiedy makaron się gotuje, przygotuj pozostałe składniki. Na patelni rozgrzej oliwę. Cebulę obierz, drobno posiekaj i wrzuć na gorący tłuszcz, lekko podsmaż.

  3. Na patelnię dorzuć kapary odsączone z zalewy, pomidorki koktajlowe pokrojone na połówki oraz tuńczyka.

  4. Do składników dodaj serek mascarpone i przyprawy. Całość delikatnie wymieszaj i podsmaż przez około 2 minuty.

  5. Na talerze nałóż porcje makaronu, na wierzchu każdej z nich dodaj gęsty sos z tuńczykiem i kaparami. Udekoruj listkami świeżego oregano.

Makaron z tuńczykiem