Makaron z warzywami to kolejny pomysł na szybkie i pożywne danie obiadowe. Dziś proponuję połączenie makaronu razowego tagliatelle z zielonymi szparagami, pomidorkami koktajlowymi i parmezanem.

To jedna z częściej przyrządzanych przeze mnie potraw w szczycie sezonu szparagowego. Danie jest ekspresowe w przygotowaniu. Ugotowanie makaronu to zaledwie kilka minut, w tym czasie na patelni podsmażam warzywa. Cała kompozycja zwieńczona jest grubo startym serem typu parmezan.

Czas przygotowania:

ok. 20 minut

Składniki na 2 porcje

  • 200 g makaronu tagliatelle pełnoziarnistego
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 500 g zielonych szparagów
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • twardy ser typu parmezan do podania

Makaron ze szparagami

Przygotowanie

  1. Cebulę, czosnek obierz i drobno posiekaj. Szparagi opłucz, odłam zdrewniałe końce i pokrój na ok. 4 cm kawałki. Pomidorki koktajlowe pokrój na połówki lub ćwiartki.

  2. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę. Następnie dodaj posiekany czosnek i smaż razem przez ok. 2 minuty.

  3. Dodaj szparagi i pomidorki koktajlowe. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Smaż przez ok. 4 minuty.

  4. W międzyczasie w osolonej wodzie ugotuj makaron al dente według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu.

  5. Makaron zaraz po ugotowaniu przełóż przy pomocy łyżki cedzakowej na patelnię. Wszystkie składniki wymieszaj, aby makaron obkleił się oliwą i połączył z warzywami. Całość podsmaż jeszcze przez ok. 2-3 minuty.

  6. Makaron z warzywami przełóż na talerze i posyp płatkami grubo startego parmezanu.

Makaron ze szparagami

Sezon na szparagi w pełni. Warzywo o zielonej barwie jest inspiracją do tworzenia pysznych dań. Na blogu znajdziesz już kilka przepisów, np. risotto ze szparagami i gorgonzolą, pizza focaccia ze szparagami czy tarta ze szparagami i pomidorami.