oceny: 2, śr. ocena: 5
5

W moich kulinarnych zabawach z Newellą przyszedł czas na danie główne. Po kolorowej sałatce i pikantnej zupie dyniowej postanowiłem przygotować orientalny makaron ze smażonymi warzywami i Newellą w wersji wędzonej.

Tego typu makarony lubię przygotowywać w środku tygodnia, kiedy nie ma czasu na długie stanie przy garnkach, a nachodzi mnie ochota na coś orientalnego. W lodówce prawie zawsze znajdzie się kawałek świeżego imbiru i ostra papryczka, do tego odrobina sosu sojowego, octu ryżowego lub jabłkowego, i z pomocą kilku najzwyklejszych dodatków jak cebula, czy marchew wyczarować można niezłe cuda.

W dzisiejszym przepisie po raz pierwszy wypróbowałem Newellę wędzoną, która po pierwsze bardzo ciekawie pachnie – przez moment skojarzył się ten zapach z oscypkiem ;) Smakuje jednak zupełnie inaczej i bardzo dobrze skomponowała się z pozostałymi składnikami tej potrawy.

Składniki

newella-makaron-1

  • 100 g Newelli wędzonej
  • 1 paczka makaronu ryżowego ok. 250 g
  • pół żółtej lub czerwonej papryki
  • 1 nieduża marchew
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • nieduży kawałek świeżego imbiru
  • nieduża część ostrej papryczki
  • pół pęczka natki pietruszki
  • pół pęczka szczypiorku
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 4 łyżki octu ryżowego lub 2 łyżki octu jabłkowego
  • olej do smażenia (polecam olej kokosowy)

Wykonanie

  1. Cebulę, paprykę i marchewkę pokrój w cieniutkie paseczki/piórka. Natkę, szczypiorek, papryczkę i czosnek posiekaj drobno. Imbir zetrzyj na tarce, a Newellę pokrój w cienkie plasterki i porozdzielaj ją następnie do postaci cienkich makaroników.

  2. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją z opakowania (powinno to być ok. 4-5 minut).

  3. W trakcie gotowania makaronu rozgrzej mocno patelnię, dodaj kilka łyżek oleju roślinnego i zacznij smażyć na dużym ogniu cebulę z czosnkiem i papryczką.

  4. Kiedy cebula lekko się zeszkli dodaj marchewkę i smaż dalej.

  5. Po kolejnych kilkudziesięciu sekundach dodaj na patelnię paprykę. Smaż cały czas mieszając.

  6. Następnie dodaj na patelnię starty kawałek imbiru i przygotowaną porcję Newelli. Całość smaż na średnim ogniu przez ok. 1-2 minuty.

  7. Kiedy makaron się ugotuje odcedź go dokładnie i dodaj na patelnię ze smażonymi warzywami i podsmaż chwilę na dużym ogniu. W tym momencie dodaj również sos sojowy, sos ostrygowy i ocet.

  8. Szybko dodaj posiekaną zieleninę i cały czas mieszając doprowadź do zredukowania dodanych wcześniej płynnych sosów i octu.

  9. Tak przygotowany makaron podawaj od razu na stół. Tuż przed podaniem można jeszcze takie danie opcjonalnie posypać niewielką ilością ziaren sezamu lub słonecznika.

newella-makaron-4

Newella

Newella to nowoczesny produkt dla osób o specyficznych wymaganiach żywieniowych. Świetnie sprawdza się w diecie sportowców dbających o budowę masy mięśniowej, ale też jest rewelacyjnym źródłem białka dla wegetarian i osób odchudzających się. Krótko mówiąc, jest do produkt adresowany do wszystkich zainteresowanych zdrowym odżywianiem.

Zawiera 94% białka, nie zawiera cukru, tłuszczu i cholesterolu, a stworzona jest na bazie białka jaj kurzych.

Zupa dyniowa Newella