Jarmuż daje duże pole do kulinarnego popisu. Wykorzystuję go do przygotowania pesto, koktajli czy jako dodatek do różnych dań. Tym razem liście jarmużu zestawiłam z makaronem tagliatelle.

Danie jest ekspresowe w przygotowaniu. Ugotowanie makaronu to zaledwie kilkanaście minut, w tym czasie na patelni podsmażam warzywa. Dzisiejsza kompozycja opiera się na kilku składnikach. Znajdziesz tu aromatyczne chrupiące liście jarmużu o lekko orzechowym posmaku i rozgrzewające dodatki w postaci imbiru, czosnku i papryczki chilli. Wystarczy naprawdę niewiele czasu w kuchni, by cieszyć się smacznym posiłkiem. A więcej przepisów na makaron – tutaj.

Składniki

  • 100 g liści jarmużu
  • 200 g makaronu tagliatelle
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • kawałek imbiru (ok. 4 cm)
  • 2 cebule dymki
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka sezamu do posypania

Przygotowanie

  1. Przygotuj składniki dania – cebulę, czosnek i papryczkę chili drobno posiekaj. Liście jarmużu opłucz i powycinaj z nich grubsze fragmenty łodyg.

  2. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.

  3. Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj posiekaną cebulę, czosnek, papryczkę oraz starty imbir. Smaż przez ok. 3 minuty cały czas mieszając.

  4. Dodaj liście jarmużu, sos sojowy, olej sezamowy, sok z limonki oraz syrop klonowy.

  5. Patelnię przykryj, zmniejsz ogień na mały i duś liście jarmużu przez ok. 2-3 minuty, aż będą miękkie.

  6. Na patelnię dorzuć ugotowany makaron. Całość lekko podsmaż, aby makaron obkleił się sosem i połączył z warzywami.

  7. Na talerze nałóż porcje makaronu z warzywami i posyp ziarnami sezamu.