Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Pierogi z kapustą

Pierogi z kapustą

Tradycyjne polskie pierogi z kapustą, smaczne nie tylko podczas świąt. Te domowe są najlepsze – zawsze znikają ze stołu bardzo szybko i pozostaje po nich tylko wspomnienie.

Receptura na ciasto pierogowe, którą dziś proponuję jest doskonałym zamiennikiem przepisów, które już pojawiły się na blogu. Ciasto jest miękkie i elastyczne. Nie potrzebuje także długiego wyrabiania, jest więc mało pracochłonne i szybkie do przygotowania. Pierogi podaję z usmażoną na złoty kolor cebulką. Najbardziej lubię podsmażane na patelni. Te które prezentuję podawane są zaraz po ugotowaniu i są równie pyszne.

Składniki

Podane ilości powinny wystarczyć do przygotowania około 50 sztuk pierogów.

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 3/4 szklanki letniej wody
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka soli

Farsz:

  • 400 g kiszonej kapusty
  • 1 duża marchew
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 średniej wielkości cebule
  • sól, pieprz do smaku

Pierogi z kapustą

Wykonanie

  1. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanej oliwie.

  2. Kapustę posiekaj i odciśnij z nadmiaru wody. W garnku zagotuj wodę i wrzuć kapustę. Dodaj startą na grubszych oczkach marchew.

  3. Gotuj przez około 30 minut, aż kapusta będzie miękka. Dobrze ją odcedź.

  4. Podsmażoną na złoty kolor cebulę połącz z kapustą i marchewką i całość smaż przez około 15 minut. Dopraw odpowiednią ilością soli i pieprzu.

  5. Teraz możesz przejść do przygotowania ciasta. Mąkę wysyp na stolnicę i dodaj miękkie masło, jajko, żółtka, sól oraz stopniowo dolewaj wody. Zagnieć na elastyczne i miękkie ciasto. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut żeby odpoczęło.

  6. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na stolnicy na cienki placek około 2-3 mm.

  7. Za pomocą szklanki wykrój z przygotowanego ciasta kółka. Na środku każdego z nich umieść po 1 łyżce farszu. Dokładnie zlep boki, formując pierogi.

  8. Pierogi wrzuć do wrzątku i gotuj. Wyciągnij za pomocą łyżki cedzakowej po około 3 minutach od wypłynięcia pierogów na powierzchnię.

Pierogi z kapustą

Podobne przepisy

tagi: , , , , , ,

Ilość komentarzy: 14 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

14 odpowiedzi na “Pierogi z kapustą”

  1. Paula pisze:

    Rewelacyjne pierożki. Idealne dla dzieci i osób które nie jadaja grzybów bo fajna alternatywa dla tych z grzybami. U mnie poszły w ciągu jednego dnia. Nigdy nie dodawałam jajek i masła do ciasta a to był błąd bo w tej wersji wychodzi super.

  2. Agnieszka pisze:

    Wyglądają apetycznie :) Czy gdyby zrobić farsz z połowy farszu z tego przepisu i połowy z przepisu na pierogi z grzybami to mogłoby się udać? :D

  3. bencu pisze:

    Przepyszne, Wszystkim serdecznie polecam :)

  4. ryska666 pisze:
    5

    szybkie, latwe i przepyszne :-)

  5. Dominik Kołodziejski pisze:
    5

    mmm przepyszne jak je zrobiłem mama z tatą i młodszym bratem powiedzieli mi że były bardzo smaczne przepis oceniam na 100/10

  6. Danuta pisze:

    Proponuję, by nie dodawać jajka do ciasta na pierogi. Robię pierogi od wielu lat i udaję się znakomicie. Tylko mąka, woda, troszkę imbiru i kurkumy oraz olej.

  7. Joanna K pisze:

    przepis jest świetny, moje smerfiki pochłonęły wszystko z talerzy :)
    ja robie ciasto z mąki orkiszowej bez jajka i wychodzi super :)
    pozdrawiam :)

  8. Marysia pisze:
    5

    Dziękuję za wspaniały przepis na ciasto do pierogów. Dotychczas nie używałam jajek ani masła. Teraz to takie proste, ciasto nie wysycha i nie klei się. Pierwszy raz udały mi się pierogi z kapustą :)))))))))))))))))

  9. Joanna pisze:

    Oj, przepraszam, miało być Pan :)

  10. Joanna pisze:

    Dobry wieczór, chciałam zapytać o mąkę. Jaki rodzaj pszennej Pani użyła w tym przepisie? 450, 500? Podobno to istotne, ale nie znam się :) I co do szklanki, czy Pani szklanka ma 250 ml?
    Dziękuję za odpowiedzi,

  11. Podpis pisze:

    30min to zdecydowanie za malo na kapuste.
    Jajko w ciescie na pierogi to przespis na wykonanie pociskow nie miekkich pierogow.

  12. Paulina pisze:
    5

    Dziekuje za ten przepis:) Pierwszy raz w zyciu robilam ciasto na pierogi… Wyszlo genialne:) Sa przepyszne, pozdrawiam i z pewnoscia nie raz wroce tutaj po inspiracje:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php