Dzisiejsze danie to dowód na to, że szpinak można przyrządzić z charakterem. Zasada jest jednak taka, że zielone liście muszą być dobrze doprawione, inaczej mogą zniechęcić do siebie każdego. Szpinak zestawiłam z podsmażonym kurczakiem, czosnkiem, serem feta, parmezanem i obowiązkową gałką muszkatołową.

Szpinakowa kompozycja stanowi przepyszny farsz, który otulony jest elastycznym, miękkim ciastem pierogowym. Szpinak, który pamiętam z dzieciństwa nabiera tutaj zupełnie innego, wyrazistego smaku. Przygotowanie tego dania wymaga trochę czasu, ale gwarantuję Wam, że warto.

A jeżeli szukasz inspiracji na przygotowanie pierogów o przeróżnych nadzieniach, to właśnie tutaj znajdziesz pomysły.

Składniki

Ciasto pierogowe:

  • 2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
  • 1 jajko
  • ok. 3/4 szklanki wody
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka soli

Farsz:

  • 300 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
  • 150 g piersi kurczaka
  • 100 g sera feta
  • 1/4 szklanki startego żółtego sera, np. parmezanu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • starta gałka muszkatołowa
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie

  1. Przygotuj farsz. Pierś z kurczaka pokrój na małe kawałki, przypraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy, podsmaż mięso z każdej strony. Podsmażonego kurczaka przełóż do miski i odstaw.

  2. Na tej samej patelni rozgrzej dodatkową łyżkę oliwy i podsmaż posiekany lub wyciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili do czosnku dodaj szpinak, szczyptę soli, pieprz i 3-4 szczypty gałki muszkatołowej.

  3. Wymieszaj zawartość patelni i podgrzewaj aby odparować ewentualny nadmiar płynu.

  4. Następnie dokładnie odciśnij szpinak z nadmiaru wody i posiekaj drobno na desce.

  5. Szpinak dorzuć do miski z kurczakiem, dodaj pokruszony ser feta, starty żółty ser, jajko i dokładnie wymieszaj.
  6. Farsz odstaw i przygotuj ciasto na pierogi. Mąkę przesiej na stolnicę, zrób w niej wgłębienie, dodaj masło, sól oraz jajko. Stopniowo dolewaj ciepłą wodę, tak aby składniki się połączyły. Wyrabiaj miękkie i elastyczne ciasto.

  7. Następnie podziel je na dwie części z każdej rozwałkuj placek o grubości 2-3 mm. Z tak przygotowanego ciasta wykrój kółka za pomocą szklanki lub kieliszka.

  8. Na każdym z nich umieść po łyżce farszu. Następnie zlep dokładnie boki formując pierogi.

  9. Pierogi wrzuć do wrzątku i gotuj. Wyciągnij za pomocą łyżki cedzakowej po około 3 minutach od wypłynięcia pierogów na powierzchnię.