Soczewica gości w mojej kuchni bardzo często. Najczęściej sięgam po czerwoną odmianę, która tym razem posłużyła mi jako składnik nadzienia do pierogów.

Soczewicę połączyłam z pieczarkami i czerwoną cebulą. Farsz doprawiłam do smaku ostrą papryką, tak by był lekko pikantny. Takie połączenie smakuje rewelacyjnie. Soczewica jest nie tylko bardzo smaczna, ale także wartościowa. Jest cennym źródłem białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego.

Pierogi to jeden z Waszych ulubionych tematów na blogu, więc jeżeli szukasz inspiracji na przygotowanie pierogów o przeróżnych nadzieniach, to właśnie tutaj znajdziesz pomysły.

Składniki

Ciasto na pierogi:

  • 2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
  • 1 jajko
  • ok. 3/4 szklanki wody
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka soli

Farsz:

  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 1  czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 sztuk pieczarek
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Przygotuj farsz – soczewicę opłucz na sicie pod bieżącą wodą. Do garnka wlej 1,5 szklanki wody i zagotuj. Dodaj soczewicę i sól do smaku. Gotuj około 10 minut. Po tym czasie odcedź soczewicę na sitku i zostaw do przestudzenia.

  2. Cebulę i czosnek obierz, następnie drobno posiekaj.

  3. Grzyby oczyść i pokrój w drobną kostkę.

  4. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy i 1 łyżkę masła. Dodaj cebulę, podsmaż, aż cebula nabierze złotego koloru. Dorzuć czosnek i smaż jeszcze 2 minuty.

  5. Do cebuli i czosnku dorzuć pokrojone pieczarki. Podkręć ogień i smaż przez około 5 minut.

  6. Ugotowaną soczewicę połącz z składnikami na patelni. Wymieszaj wszystko dokładnie i podsmaż jeszcze przez około 5 minut.

  7. Na koniec dopraw farsz solą, pieprzem i odrobiną ostrej papryki.

  8. Teraz czas na ciasto. W misce umieść przesianą mąkę, dodaj jajko, masło, sól. Stopniowo dodawaj odpowiednią ilość wody, aby składniki się połączyły. Zagnieć do uzyskania miękkiego, gładkiego ciasta.

  9. Ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy na cienki placek. Za pomocą szklanki wykrój z ciasta kółka.

  10. Na środku każdego z nich umieść farsz. Pierogi złóż na pół, dokładnie zlep brzegi.

  11. W garnku zagotuj wodę i partiami wkładaj pierogi. Gotuj na niewielkim ogniu  przez około 3 minuty od wypłynięcia pierogów.

  12. Ugotowane wyciągaj za pomocą łyżki cedzakowej i przełóż na talerz.