Na blogu pojawiły się już tradycyjne dla polskiej kuchni pierogi – z mięsem, kapustą, grzybami, ruskie… Pomysłów na pierogowe nadzienie jest mnóstwo. Tym razem proponuję mniej standardowy farsz – z ricottą i suszonymi pomidorami.

Pierogi możesz podawać na wiele sposobów – odsmażone na patelni lub  polane roztopionym masłem i świeżymi ziołami (np. tymiankiem).

Czas przygotowania:

ok. 60 minut

Składniki

Ciasto na pierogi:

  • 2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
  • 1 jajko
  • ok. 3/4 szklanki wody
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka soli

Farsz:

  • 250 g serka ricotta
  • 200 g suszonych pomidorów
  • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól, pieprz do smaku

Pierogi z ricottą i suszonymi pomidorami.

Przygotowanie

  1. W misce umieść przesianą mąkę, dodaj jajko, masło, sól. Stopniowo dodawaj odpowiednią ilość wody, aby składniki się połączyły. Zagnieć do uzyskania miękkiego, gładkiego ciasta.

  2. Ciasto odstaw przykryte ściereczką na około 15-20 minut, aby odpoczęło.

  3. Przygotuj farsz – do miski dodaj serek ricotta i suszone pomidory. Dopraw tymiankiem, odrobiną soli i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj, aby smaki się połączyły.

  4. Ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy na cienki placek. Za pomocą szklanki wykrój z ciasta kółka.

  5. Umieść farsz – po 1 łyżeczce na środku każdego z nich. Dokładnie zlep boki, formując pierogi.

  6. W dużym garnku zagotuj wodę (z niewielką ilością oliwy, aby się nie sklejały)  i jak będzie mocno wrzała, włóż pierwszą partię pierogów. Po ponownym zagotowaniu zmniejsz ogień do średniego i gotuj pierogi jeszcze 1-2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.

  7. Wyciągaj pierogi za pomocą łyżki cedzakowej lub sitka. Ugotuj kolejną partię pierogów.

Pierogi z ricottą i suszonymi pomidorami