Były już różne rodzaje pierogów – ruskie, z mięsem czy grzybami. W większości na blogu gościły bardziej wytrawne smaki farszu. Tym razem przepis na pierogi w wersji na słodko, czyli pierogi z nadzieniem serowym.

Miękkie, elastyczne ciasto, a do tego słodki farsz z waniliową nutą – spróbujesz raz, a będziesz do nich na pewno wracać. Pierogi z serem możesz podawać ze swoimi ulubionymi dodatkami. Najczęściej pierogi na słodko zajadam posypane mielonym cynamonem.

Składniki

Z podanych proporcji przygotujesz mniej więcej 50-60 sztuk (w zależności od średnicy szklanki i grubości rozwałkowanego ciasta)

Farsz:

  • 500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego jednokrotnie
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki cukru
  • 1 laska wanilii lub opakowanie cukru waniliowego

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
  • 1 jajko
  • ok. 3/4 szklanki wody
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka soli

Pierogi z serem

Wykonanie

  1. Ser umieść w misce i rozgnieć dokładnie za pomocą widelca. Dodaj żółtko, cukier, cukier waniliowy. Całość dokładnie wymieszaj, tak by uzyskać jednolitą masę.

  2. W misce umieść przesianą mąkę, dodaj jajko, masło, sól. Stopniowo dodawaj odpowiednią ilość wody, aby składniki się połączyły. Zagnieć do uzyskania miękkiego, gładkiego ciasta.

  3. Ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na cienki placek. Za pomocą szklanki wykrój z ciasta kółka.

  4. Na środku każdego z nich umieść farsz. Pierogi złóż na pół, dokładnie zlep brzegi i dociśnij za pomocą widelca.

  5. W garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli i partiami wkładaj pierogi. Gotuj na niewielkim ogniu  przez około 3 minuty od wypłynięcia pierogów.

  6. Ugotowane wyciągaj za pomocą łyżki cedzakowej i przełóż na talerz.

Pierogi z serem