Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Pierogi z serem

Pierogi z serem

Były już różne rodzaje pierogów – ruskie, z mięsem czy grzybami. W większości na blogu gościły bardziej wytrawne smaki farszu. Tym razem przepis na pierogi w wersji na słodko, czyli pierogi z nadzieniem serowym.

Miękkie, elastyczne ciasto, a do tego słodki farsz z waniliową nutą – spróbujesz raz, a będziesz do nich na pewno wracać. Pierogi z serem możesz podawać ze swoimi ulubionymi dodatkami. Najczęściej pierogi na słodko zajadam posypane mielonym cynamonem.

Składniki

Z podanych proporcji przygotujesz mniej więcej 50-60 sztuk (w zależności od średnicy szklanki i grubości rozwałkowanego ciasta)

  • 500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego jednokrotnie
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki cukru
  • 1 laska wanilii lub opakowanie cukru waniliowego
  • 2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
  • 1 jajko
  • ok. 3/4 szklanki wody
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka soli

Pierogi z serem

Wykonanie

  1. Ser umieść w misce i rozgnieć dokładnie za pomocą widelca. Dodaj żółtko, cukier, cukier waniliowy. Całość dokładnie wymieszaj, tak by uzyskać jednolitą masę.

  2. W misce umieść przesianą mąkę, dodaj jajko, masło, sól. Stopniowo dodawaj odpowiednią ilość wody, aby składniki się połączyły. Zagnieć do uzyskania miękkiego, gładkiego ciasta.

  3. Ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na cienki placek. Za pomocą szklanki wykrój z ciasta kółka.

  4. Na środku każdego z nich umieść farsz. Pierogi złóż na pół, dokładnie zlep brzegi i dociśnij za pomocą widelca.

  5. W garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli i partiami wkładaj pierogi. Gotuj na niewielkim ogniu  przez około 3 minuty od wypłynięcia pierogów.

  6. Ugotowane wyciągaj za pomocą łyżki cedzakowej i przełóż na talerz.

Pierogi z serem

Podobne przepisy

tagi: , , , , , ,

Ilość komentarzy: 22 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

22 odpowiedzi na “Pierogi z serem”

  1. Pierogi z seem pisze:

    Nigdy nie robilam pierogow, a bardzo za mna chodza. Nie mam dostepu do tlustego czy poltlustego twarogu tylko chudego (0.8 % tluszczu). Czy dodanie smietany do chudego twarogu pomoze? Ile bym musiala smietany dodac? Co jeszcze moge zrobic, zeby moc wykorzystac ten chudy twarog do zrobienia pierogow z serem. Dziekuje.

  2. Nina pisze:

    czy można wykorzystać przepis na ciasto na pierogi ruskie? Jest bardzo prosty i sprawdzony u mnie.

  3. Pierogi z serem są bardzo pyszne ja je po prostu kocham zawsze robię na obiad pierogi z serem są wyśmienite uwielbiam ja z dziećmi mój mąż uwielbia tylko z mięsem zawsze ja mu robię osobno bo ja z dziećmi uwielbiamy na słodko pychota

  4. Ania pisze:

    Zrobiłam pierogi z tego przepisu na ciasto (farsz zrobiłam inny) i wyszły bardzo dobre ! Polecam jeśli ktoś szuka przepisu na dobre ciasto :)

  5. jaro pisze:

    Są opakowanie cukru waniliowego 16 g i 8 g. wiec który ?

  6. Paula pisze:

    Były super… nawet sie takich nie spodziewałam … no no kto by pomyślał że taka kucharka ze mnie… wyszło 30 sztuk robiłam kółka szklanką od drinka… jeden pieróg to jeden łyk :)

  7. asdasd pisze:

    Do ciasta wystarczy woda + mąka przenna + by sobie chwile odstało.

    • Karmen pisze:

      Użyłam tylko farszu z tego przepisu i pierogi wyszły świetne. Ja do ciasta na pierogi używam mąki, ciepłego mleka, jajka i odrobiny soli. Ciasto zawsze wychodzi mi świetne

  8. Ssss pisze:

    Mi się udały :)
    Dzięki za przepis!

  9. Qszelka pisze:
    4

    Przepis super, tylko trochę proporcje nieodpowiednie. Ciasta rzeczywiście wyszło na 50-60 pierogów, ale farszu wystarczyło na niecałe 40.

  10. Ala pisze:
    5

    Świetny przepis tak jak i inne tej autorki!!! Ja akurat nie dodaję wanilii, ale łyżkę gęstej śmietany, żeby masa była bardziej zwarta. Polecam!!! W ogóle uwielbiam, że wszystko jest podane dokładnie, np. łyżeczka soli, bo jak ktoś pisze do smaku to dla takiego laika jak ja to niewiadomo ile to jest do smaku :D.

  11. Milan pisze:

    Mozna też w gramach i millilitrach? Przecież ja nie wiem jakie szklanki autor przepisu używał

    • PogromcaDebili pisze:

      Podać też średnicę żółtka w milimetrach? Przecież może być S, M lub L. :)
      Kuchnia to nie apteka. Dodaj trochę własnego wyczucia.

  12. Andrzej pisze:

    Wyszły super! A to było moje pierwsze w życiu podejście do pierogów. Dzięki wielkie! :)

  13. Krystyna pisze:

    Wyszly wysmienite. zrobilam podwujna porcje wiec zamrozilam polowe. Dziekuje.

  14. Klaudia pisze:

    Witam, czy trzeba podgotować pierogi by je pózniej zamrozić czy niekoniecznie?

  15. medulla pisze:

    Czy takie pierogi można zamrozić jakby coś zostało?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php