Trójkątne pierożki smażone w głębokim tłuszczu nadziewane warzywami to danie inspirowane kuchnią indyjską. Wnętrze pierogów wypełniłam farszem z ziemniaków, zielonej soczewicy oraz marchewki, doprawionym aromatycznymi przyprawami – kurkumą, kuminem chili i imbirem.

Nadzienie o wyrazistym smaku otulone jest kruchym, złocistym ciastem, które przygotowuję z mąki pszennej z dodatkiem masła klarowanego (można zastąpić je olejem). Mąkę pszenną wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia rozcieram w rękach z tłuszczem, tworząc kruszonkę. Następnie dolewam stopniowo wodę, zagniatam na miękkie, elastyczne ciasto, po czym odstawiam do lodówki. W ten sposób otrzymuje kruchą, składającą się z warstw konsystencję ciasta.

Pierogi to jeden z Waszych ulubionych tematów na blogu, więc jeżeli szukasz inspiracji na przygotowanie pierogów o przeróżnych nadzieniach, to właśnie tutaj znajdziesz pomysły.

Składniki

Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • ok. 125 ml wody
  • 5 łyżek masła klarowanego lub oleju
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 250 g ziemniaków
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 150 g zielonej soczewicy
  • 1 marchewka
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/4 łyżeczki chili
  • sól i pieprz
  • olej do głębokiego smażenia

Przygotowanie

  1. Do mąki wymieszanej z solą i proszkiem do pieczenia dodaj masło i palcami dokładnie rozprowadź je w mące. Następnie stopniowo dolewaj wody zagniatając elastyczne ciasto. Ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na około godzinę.

  2. Ziemniaki i marchewkę obierz, umyj oraz pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Imbir obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach.

  3. Na rozgrzanym oleju podsmaż imbir, kumin, kurkumę i chili, aż zaczną wydzielać intensywny aromat, następnie dodaj cebulę i czosnek.

  4. Dodaj pokrojone ziemniaki i marchewkę. Podsmaż przez ok. 5 minut.

  5. Składniki zalej bulionem, dodaj soczewicę i gotuj, aż warzywa będą miękkie i nadmiar płynu odparuje. Gotowe nadzienie odstaw do przestudzenia.

  6. Ciasto podziel na porcje równej wielkości. Każdą z nich rozwałkuj na placek o średnicy ok. 12 cm, następnie przetnij na pół. Każdą połówkę złóż w kształt rożka i zlep.

  7. Rożki nadziej farszem, tak aby od góry został zapas ciasta. Brzegi ciasta nałóż na siebie i sklej.

  8. Tak przygotowane samosy smaż w głębokim oleju, aż nabiorą złotego koloru. Następnie wyłóż je na papierowy ręcznik żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.