Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Ciasto do pizzy ze świeżymi drożdżami

Ciasto do pizzy ze świeżymi drożdżami

Ciasto na pizzę przygotowuję prawie zawsze z suchych drożdży, jednak w komentarzach tak często pytacie o to jak wygląda przepis z użyciem drożdży świeżych, że nie było innego wyjścia jak przygotować również taką wersję :)

Mój podstawowy przepis na ciasto do pizzy zakłada użycie 7 gram drożdży w proszku. Niemniej jednak wiele osób woli użyć drożdży świeżych, których potrzebną ilość łatwo przeliczyć.

Przygotowałem też krótki wideo-poradnik, na którym pokazuję jak wyrabiam ciasto na pizzę:

Subskrybuj ➜ Nie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój kanał na YouTube
Czas przygotowania

Przygotowanie składników i wyrobienie ciasta zajmuje 5-10 minut. Następnie konieczne jest odczekanie ok. 30 minut na wyrośnięcie ciasta.

Składniki ciasta do pizzy

Przygotowanie ciasta do pizzy nie wymaga bardzo skrupulatnego trzymania się proporcji składników, dlatego przedstawiam dwie wersje listy – dla dokładnych i dla lubiących improwizację ;) Ja przyzwyczaiłem się już do pilnowania proporcji, bo bardzo ułatwia mi to plastykowy dzbanuszek z miarkami pozwalającymi szybko i łatwo odmierzyć dokładne ilości mąki i wody.

Proporcje dokładne:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 ml bardzo ciepłej wody (max. 40 stopni C)
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • solidna szczypta soli

Proporcje na oko:

  • półtorej szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki bardzo ciepłej wody (max. 40 stopni C)
  • 25 g świeżych drożdży
  • nieco oliwy z oliwek
  • sól do smaku

pizza-3

Przygotowanie ciasta

  1. Pokrusz drożdże na niewielkie kawałki i wrzuć je do ciepłej wody. Odczekaj jedną-dwie minuty. Na wierzchu wody z drożdżami może utworzyć się swego rodzaju pianka – to dobry znak, drożdże pracują.

    Świeże drożdże do pizzy

  2. W dużej misce umieść mąkę, dodaj sól i oliwę z oliwek, a następnie wlej wodę z drożdżami.

    Ciasto do pizzy - wyrabianie

  3. Ciasto mieszaj łyżką do czasu aż wstępnie połączą się wszystkie składniki. Dalej wyrabiaj już dłońmi przez kilka minut aż do uzyskania kuli gładkiego i sprężystego ciasta.

    Ciasto do pizzy - wyrabianie

  4. Wyrobione ciasto do pizzy powinno wyglądać mniej więcej jak to co widzisz na poniższym zdjęciu. Pozostaje już tylko ułożyć je w misce i przykryć ściereczką lub przykrywką, a następnie odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.

    pizza-1

Wyrośnięte ciasto pozostaje już tylko udekorować fajnymi dodatkami i cieszyć się rewelacyjną pizzą :-)

pizza-10

Akcesoria dla miłośników pizzy

Każdemu miłośnikowi pizzy polecam zaopatrzenie się w kilka pomocnych akcesoriów. Dla mnie nóż do krojenia pizzy, odpowiednia blacha czy kamień, to gadżety zapewniające jeszcze więcej frajdy w zabawie z pizzą.

Kamień do pizzy – projektu Jamie Olivera

Nóż do pizzy – nie rysuje delikatnych powierzchni

Podobne przepisy

tagi: , , , , , ,

Ilość komentarzy: 204 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

204 odpowiedzi na “Ciasto do pizzy ze świeżymi drożdżami”

  1. Natalia pisze:

    „Mój podstawowy przepis na ciasto do pizzy zakłada użycie 7 gram drożdży w proszku” – wchodząc w link podany pod tym tekstem okazuje się, że jednak od 3-4 gram suchych drożdży. To ile w końcu?

    Chce zrobić 2 pizze ze świerzych drożdży

  2. ala pisze:

    Super przepis,ciasto wychodzi idealne.Dziękuje :-)

  3. wielebny pisze:

    bardzo dobry przepis własnie na zdrowej pliwie a tego debila co tak wyzywa poprostu olej

  4. johann pisze:

    Co za IDIOTA,lub IDIOTKA napisala ten „przepis”???Ciasto na pizze (ORYGINALNE) robi sie bez drozdzy!!A gdy chcemy miec pulchne ciasto,robimy DROZDZOWE!!I NIE MA ZNACZENIA ZY DROZDZE BEDA SUCHE CZY SWIEZE!!Tomek!!Nie oliwe z oliwek (chyba ze ci placa za reklame i jestes swinia),tylko POLSKI OLEJ RZEPAKOWY!!!Niedlugo BARANIE przed zrobieniem ciasta,kazesz ludziom SUSZYC DROZDZW!!Potem zmielic,dodac wody i …………PUKNIJ SIE W SWOJ PUSTY!!!!!!!

  5. Michał pisze:

    wyszło pycha !!! moja pierwsza pizza co wyszła

  6. Michal pisze:

    też właśnie jestem w trakcie , czekam aż urośnie ciasto. uwielbiam gotować ale ciasta drożdżowe jakoś zawsze mnie odrzucaly może temu że nikt za bardzo bo nienrobil bo się nie chciało czekać. jeśli wyjdzie to koniec z spodem do pizzy że sklepu które jest nic nienwarte napisze jak upiekę:)

  7. daria 77 pisze:

    za chwilke biore sie za tworzenie pizzy! opinie sa genialne mam nadzieje ze pizza bedzie znakomita! :D

  8. Anka pisze:

    Zrobilam dzis z moim 3latkiem swietna zabawa a pizza mega dobra polecam

  9. Koza pisze:

    HAlo, cukier, proszę dodać cukier, ponieważ drożdże nie zadziałają bez cukru. Pół łyżeczki. Czekałem aż zadziałąją same z 10 minut, a potem dodałem cukier u od razu zaczęło rosnąć. Pozdrawiam serdecznie wszystkich wariatów spod sklepu Żeromskiego/Radwańskiej

  10. Anna pisze:

    Ja piekłam 17 minut w 250 stopniach i wyszło ok.

  11. Anna pisze:

    WRESZCIE znalazłam przepis, który działa. Wielkie dzięki, pizza wyszła super.Co prawda ja dodałam drożdżom szczyptę cukru, ale tak czy inaczej jest ekstra.

  12. Kasia pisze:

    Dziękuję bardzo za ten rewelacyjny przepis. Nareszcie mam odpowiednie ciasto na pizzę. Polecam ten przepis wszystkim. Jeszcze raz bardzo dziękuję .

  13. Arek pisze:

    2gi raz robię. Przepis 1sza klasa.!

  14. Pizzerman pisze:

    Ciasto powinno wyrosnąć… Skoro jest na świeżych drozdzach… A Ty masz placka… Skoro są drożdże to w przepisie powinien byc cukier. Chociaż pol łyżeczki…

  15. Daria pisze:

    Właśnie zrobiłam to ciasto, zobaczymy jaka wyjdzie pizza :)

  16. Zaklopotana pisze:

    W jakiej temperaturze najlepiej piec i ile minut ?

  17. Justyna pisze:
    5

    Przepis super. Wszyscy się zachwycają. Ja polecam mąke do pizzy Typ 0

  18. Monika pisze:
    5

    W jakiej temperaturze piec??

  19. Krzysztof pisze:
    5

    Czy to ciasto można przechować w lodówce? Jak tak to ile dni i czy lodówka czy zamrażarka.?

  20. Cwiejola pisze:

    Gotuje i pieke od lat, ale z drozdzami nigdy nie bylo mi po drodze. Niby zawsze pizze pieklam ale nie byla taka jakbym oczekiwala. Az przy kolejnym podejsciu trafilam na ten przepis. REWELACJA! Wychodzi za kazdym razem (zawsze robie z potrojnej albo podwojnej porcji), ciasto jest puszyste ale dobrze wypieczone i chrupiace.
    Ten przepis odczarowal dla mnie drozdze i nawet zaczelam robi placek drodzowy ktory rowniez zaczal wychodzic idealny ^^
    Dziekuje i pozdrawiam :3

  21. kasia pisze:

    Czekam na ciasto aż urosnie i zobaczymy

  22. Madzikkk203 pisze:

    Witam . W jakiej temperaturze piec i jak długo?
    Pozdrawiam

    • Sebastian Siedlce pisze:

      Hej mówią że 350 stopni na górnej spirali a 100-150 dolnana kamieniu szamotowym. Ja w tym roku zakupiłem specjalny piec do pizzy. Ale w zwykłym piekarniku przy 250 stopniach i przy podgrzewaniu góra dół pizza również powinna się upiec. Czas 8-10 min. W piecu przy 350 jest gotowa po 5. Poki co ćwiczę odpowiednie wygniatanie ciasta , aby nie zbijac go za bardzo i pozwalać byc pulchne . Tylko takie wypiecze sie i będzie przepisowo chrupkie.

  23. Angelika pisze:

    Ile piec w piekarniku?

    Pozdrawiam

  24. Kasia pisze:
    5

    Ciasto robi się szybko i bez problemów, wychodzi super. Przepis godny polecenia :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php