Kolorowa pizza z kabanosem to mój pomysł na lekką, letnią wersję pizzy. Cienkie ciasto z sosem ze świeżych pomidorów, z dodatkiem kolorowych, chrupiących warzyw i wyrazistego w smaku kabanosa – to jest zestawienie, które posmakuje każdemu fanowi pizzy :-)

Sekretem tak udanej pizzy upieczonej w domowym piekarniku jest odpowiednie podejście do procesu pieczenia. Cienkie ciasto, maksymalna temperatura, najniższa półka w piekarniku – dzięki temu ciasto jest pięknie upieczone i super chrupiące, a dodatki „al dente”. Zastosowanie sera mozzarella powoduje, że dość szybko się on rozpuszcza, ale ze względu na dość sporą wilgotność nie przypala się i pozwala utrzymać soczystość dodatków.

Składniki pizzy

Z podanych ilości składników upieczesz jedną pizzę na cienkim cieście dla dwóch osób, o średnicy ok. 30 cm. Jeżeli lubisz grubsze ciasto, polecam podwoić ilość składników ciasta.

Ciasto

  • 125 g mąki
  • 75 ml ciepłej wody
  • 3-4 g drożdży suchych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • dwie solidne szczypty soli

Dodatki

  • sos pomidorowy do pizzy (przepis tutaj) lub pomidory z puszki
  • 50 g sera mozzarella
  • 1 długi kabanos o wyrazistym, najlepiej pikantnym smaku
  • 1/4 niedużej czerwonej papryki
  • 3-4 łyżki kukurydzy z puszki
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • oliwa z oliwek i ocet balsamiczny dopodania

Pizza z kabanosem

  1. Mąkę wsyp do miski, dodaj oliwę, sól, a także ciepłą wodę wymieszaną wcześniej z drożdżami. Na początku mieszaj ciasto łyżką, a kiedy zacznie się tworzyć zwarta masa, wyrabiaj dalej dłońmi aż do uzyskania sprężystej i gładkiej konsystencji.

  2. Po wyrobieniu ciasta odstaw je do wyrastania na 30 minut i zajmij się przygotowaniem dodatków i sosu pomidorowego.

  3. Wyrośnięte ciasto rozprowadź dłońmi lub rozwałkuj do uzyskania pożądanego kształtu i umieść na blaszce do pieczenia.

  4. Następnie placek posmaruj obficie sosem pomidorowym, nałóż na niego opłukane i osuszone liście szpinaku.

  5. Nałóż na niego kukurydzę, pokrojoną w cieniutkie piórka cebulę, paseczki czerwonej papryki, plasterki kabanosa i pourywane za pomocą dłoni kawałki mozzarelli.

  6. Pizzę piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 250 st. C przez ok. 8-9 minut na najniższej półce. Najlepsze ustawienie piekarnika to górna i dolna grzałka, koniecznie BEZ termoobiegu.

  7. Upieczoną pizzę przed podaniem możesz skropić oliwą z oliwek i odrobiną octu balsamicznego.

przygotowania: 40 minut
czas wykonania: 10 minut
czas potrzebny: 50 minut
ilość porcji: 4
kuchnia włoska

Pizza z kabanosem