W komentarzach i prywatnych wiadomościach często pytacie mnie o to, jak najlepiej przyrządzić pizzę margheritę. Jest to dość prosta sprawa, ale trzeba pamiętać o jednym bardzo ważnym szczególe – liczą się dobrej jakości składniki. Resztę załatwicie szybko, sprawnie i gołymi rękoma.

Pizza margherita ma tylko trzy główne składniki: ciasto, sos pomidorowy i ser. Jeżeli masz pod ręką świeżą bazylię to bardzo dobrze, ale z powodu jej braku nie warto porzucać pomysłu zrobienia pizzy ;)

Ciasto

Powinno być cienkie i chrupiące. Nie powinno go też być zbyt dużo. Najlepiej wykorzystać ten przepis na ciasto do pizzy, lub część przepisu na pizzę włoską.

Sos pomidorowy

Najlepiej zrobić go ze świeżych pomidorów lub z pomidorów z puszki. Zajmuje to naprawdę niewiele czasu (patrz film poniżej). Kliknij po przepis na sos pomidorowy.

Ser mozzarella

Mi najlepiej smakuje, kiedy nie jest zbytnio przypieczony, ale jeszcze półpłynny jak na zdjęciu powyżej. Warto wypróbować kilka opcji i stosować taką wersję, jaka najbardziej Tobie przypasuje.

Dodatki

Pizza margherita oczywiście bardzo lubi listki świeżej bazylii. Przyznam, że świeże zioła nie goszczą u mnie zbyt często – po prostu w moim mieszkaniu grasują dwa koty i nie mam miejsca, w którym mógłbym takie zioła przetrzymać dłużej niż kilka godzin. Ten fakt nauczył mnie, że bez świeżej bazylii też jest bardzo OK ;-)

Gotową pizzę skrapiam zawsze oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia i octem balsamicznym. Świetnie pasują również oliwy smakowe (np. truflowa lub czosnkowa)

Zapraszam też do zobaczenia dwóch filmów – jeden pokazuje przygotowanie ciasta, a na końcu w dużym skrócie przygotowanie margherity. W drugim pokazuję ekspresowe przygotowanie sosu pomidorowego do pizzy.

pizza margherita