oceny: 4, śr. ocena: 5
5

Pizza marinara to jedna najprostszych i najpopularniejszych we Włoszech odmian pizzy. Jej tajemnica to składniki łatwo dostępne, ale za to jak najlepszej jakości.

Do jej przygotowania, oprócz ciasta, potrzebne są jedynie pomidory, świeży czosnek i suszone oregano. Wbrew pozorom i nieco mylącej nazwie, pizza marinara nie zawiera żadnych „morskich” dodatków w postaci owoców morza czy ryb.

Przynajmniej kilka razy zdarzyło mi się w małych osiedlowych pizzeriach znaleźć w menu „pizzę marinarę” proponowaną z serem i owocami morza. Mam nadzieję, że po tej lekturze już nigdy nie dacie się zwieść. ;-)

Pizza marinara

Czas przygotowania:

40 - 50 minut

Składniki pizzy marinara

Z podanej ilości składników upieczesz jedną dużą lub dwie średnie pizze.

Składniki ciasta:

  • 250 g mąki
  • 150 ml ciepłej wody
  • 7 g drożdży instant
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/3 łyżeczki soli

Dodatki:

  • dobrej jakości pomidory z puszki
  • kilka ząbków czosnku
  • oliwa z oliwek
  • suszone oregano
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie: liście świeżej bazylii

Wykonanie

  1. Ciasto na pizzę musi wyrastać przez około 30 minut, więc zacznij przygotowania właśnie od niego. Mąkę przesiej przez sitko do dużej miski, dodaj oliwę, sól, i ciepłą wodę wymieszaną kilka minut wcześniej z drożdżami.

  2. Ciasto wyrabiaj przy pomocy łyżki, a kiedy zacznie się tworzyć zwarta masa, wyrabiaj dalej dłońmi aż do uzyskania sprężystej i gładkiej kuli. Następnie włóż ciasto do miski, przykryj ją lekko wilgotną ściereczką i odstaw do wyrastania w ciepłe miejsce na ok. pół godziny.

  3. Z wyrośniętego ciasta uformuj dłońmi lub wałkiem okrągły i cienki placek. Ułóż go na blaszce i zajmij się dodatkami.

  4. Pomidory z puszki oddziel od soku/sosu, dodaj sól, pieprz i tyle oregano ile tylko chcesz. Większe kawałki rozgnieć lekko widelcem. Tak przygotowany sos dobrze wymieszaj i dokładnie pokryj nim ciasto.

  5. Zaraz potem ułóż na wierzchu cienko pokrojone plasterki czosnku, oprósz jeszcze raz oregano i skrop kilkoma łyżkami oliwy z oliwek.

  6. Opcjonalnie możesz dodać kilka listków świeżej bazylii skropionych oliwą, dzięki temu upieczona pizza będzie się dużo ładniej prezentować.

  7. Tak przygotowaną pizzę wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 250 stopni C, na najniższą półkę, i piecz przez ok. 6-7 minut do czasu, aż ciasto zacznie się od spodu rumienić.

przygotowania: 40 minut
czas wykonania: 7 minut
czas potrzebny: 47 minut
ilość porcji: 4
kuchnia włoska

Pizza marinara