oceny: 1, śr. ocena: 5
5

Pizzę tą poznałem pod nazwą „Quattro Stagioni Pizza”, kiedy dawno temu pracowałem w restauracji jako kelner. Na własne potrzeby nazwałem ją „4 smaki”, bo choć tłumaczenie oryginalnej włoskiej nazwy brzmi „Pizza cztery pory roku”, to w mojej wersji nie stosuję tradycyjnych dodatków w postaci karczochów i szynki.

Pizza w takim wydaniu przepięknie prezentuje się podana w całości na stół. Szczególnie na imprezach, gdzie każdy może wybrać kawałek z ulubionymi dodatkami. Możesz oczywiście eksperymentować i zmieniać do woli, np. boczek zastępując szpinakiem, a paprykę cukinią lub bakłażanem. Byleby było kolorowo! :) Tak jak wspomniałem – we włoskiej, oryginalnej recepturze dodatkami są karczochy, ser mozzarella, sos pomidorowy, szynka i oliwki.

Pizza quatro - 4 smaki

Składniki

Podane proporcje wystarczą na przygotowanie pizzy o śr. ok 30 cm – w sam raz dla dwóch dorosłych osób.

Ciasto

  • 250 g mąki
  • 150 ml ciepłej wody
  • 7 g drożdży suchych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/3 łyżeczki soli

Dodatki

  • sos pomidorowy (przepis 1, przepis 2)
  • starty żółty ser
  • 5 łyżek kukurydzy z puszki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2-3 pomidorki koktajlowe
  • kilka plasterków boczku
  • kilka zielonych oliwek
  • kilka kaparów
  • 2-3 pieczarki
  • 1 cebula

Pizza quatro - 4 smaki

Wykonanie

  1. Mąkę wsyp do dużej miski i dodaj do niej drożdże, oliwę, sól, i ciepłą wodę. Ciasto wyrabiaj przy pomocy łyżki, a kiedy utworzy się zwarta masa, wyrabiaj rękoma do uzyskania sprężystej i gładkiej kuli. Tak wyrobione ciasto ułóż w misce, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.

  2. Wyrośnięte ciasto przenieś na blachę i uformuj z niego dłońmi placek o pożądanym kształcie, a następnie posmaruj je sosem pomidorowym.

  3. Ciasto z sosem pomidorowym posyp startym żółtym serem.

  4. Następnie na każdej ćwiartce ułóż inne dodatki. Ja proponuję na jednej ułożyć cienko pokrojone pieczarki lekko skropione oliwą oraz kilka kaparów. Na kolejnej ćwiartce ułóż pokrojoną w paseczki paprykę oraz połówki pomidorów koktajlowych. Trzecia ćwiartka to miejsce na pokrojony w cienkie paski boczek i krążki cebuli. Czwarta część ugościć powinna kukurydzę i oliwki.

  5. Tak przygotowaną pizzę wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 225 stopni C i piecz przez 12-15 minut do czasu, aż spód pizzy zacznie się rumienić.

  6. Do podania polecam dodatek oliwy z oliwek i kilka kropel octu balsamico