W pełni sezonu szparagowego przyszła mi do głowy myśl, aby przyrządzić z ich udziałem jakiś fajny piknikowy smakołyk. Coś konkretnego, co pozwoli nabrać energii w trakcie dnia spędzanego na świeżym powietrzu.

Focaccia! To był pierwszy, a zarazem najlepszy pomysł :-) Efektem tego eksperymentu jest łatwa do przechowania i transportu, sycąca przekąska. Szparagi i gorgonzola to jak się okazuje świetne połączenie – nie miałem wcześniej okazji wypróbować tej pary, ale na pewno będę ten zabieg powtarzał jeszcze nie raz.

Zielone warzywa nadają pizzowemu chlebkowi świeżości i świetnie chrupią w trakcie jedzenia. Ser zaś nadaje całości konkretnego charakteru i słonego smaku.

Pizza focaccia ze szparagami i serem gorgonzola

Czas przygotowania:

Ok. 1,5 godziny

Składniki

Ciasto

  • 250 g mąki
  • 150 ml ciepłej wody
  • 7 g drożdży suchych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/3 łyżeczki soli

Dodatki

  • zielone szparagi – 8-10 sztuk
  • 50 g sera gorgonzola
  • świeży rozmaryn
  • oliwa z oliwek

Wykonanie

  1. Ciasto na focaccię musi wyrastać dłużej niż dla zwykłej domowej pizzy, więc zarezerwuj przynajmniej półtorej godziny na jej przygotowanie.

    Mąkę wsyp do dużej miski i dodaj do niej drożdże, oliwę, sól, i ciepłą wodę. Ciasto wyrabiaj przy pomocy łyżki, a kiedy zacznie się tworzyć zwarta masa, wyrabiaj dalej dłońmi aż do uzyskania sprężystej kuli nawet przez 10 minut. A następnie odstaw do wyrastania pod przykryciem na 40 minut.

    Na tym filmie zobaczyć możesz jak przygotowuję ciasto do pizzy:

  2. Wyrośnięte ciasto przełóż do formy, np. małej keksówki lub naczynia żaroodpornego posmarowanego oliwą z oliwek.

    Pizza focaccia ze szparagami i serem gorgonzola

  3. Następnie skrop dość obficie oliwą z oliwek, dodaj listki rozmarynu i naciskając palcami dość mocno zrób w cieście wiele wgłębień sięgających do samego dna formy

    Pizza focaccia ze szparagami i serem gorgonzola

  4. Teraz czas na dodatki, przygotuj zielone szparagi – odłam zdrewniałe końcówki i obierz twarde fragmenty ze skóry. Szparagi staraj się wgnieść w ciasto, aby w trakcie wyrastania pizzy mogły się w niej zatopić. Na wierzchu ułóż kostki sera gorgonzola.

    Pizza focaccia ze szparagami i serem gorgonzola

  5. Tak przygotowane ciasto przykryj ściereczką i odstaw focaccię na kolejne 30 minut do wyrastania. Ciasto powinno bardzo wyraźnie zwiększyć swoją objętość i wręcz wchłonąć szparagi.

  6. Tak przygotowaną focaccię piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 210 stopni C (dolna i górna grzałka, bez termoobiegu) przez ok. 25 minut.

  7. Po wyjęciu focacci z piekarnika warto skropić ją jeszcze raz oliwą z oliwek i odstawić na przynajmniej 10 minut, aby „doszła” w temperaturze pokojowej.

Pizza focaccia ze szparagami i serem gorgonzola