Hola Amigos! :-) Lipiec w tym roku zaszczycił nas iście meksykańskim klimatem, choć wątpię, że w Meksyku miewają tak nieznośnie upalne noce ;) Na blogu zatem ciąg dalszy meksykańskich inspiracji – tym razem pizza!

Jak widzisz na zdjęciu, na mojej pizzy wylądowały charakterystyczne dla kuchni meksykańskiej dodatki w postaci czerwonej fasoli, kukurydzy, czy papryki. To co jednak sprawia, że pizza ta nazwana została meksykańską, to przyprawy:

Kolendra i kumin.

Właśnie ich bardzo charakterystyczne aromaty nadają tej pizzy wyjątkowy charakter. To wszystko uzupełnione sokiem świeżo wyciśniętym z limonki daje rewelacyjny efekt – w sam raz aby pogodzić pasjonatów włoskich i latynoskich klimatów.

Pizza meksykańska

Czas przygotowania:

Na przygotowanie i upieczenie pizzy zarezerwuj ok. 45 minut

Składniki pizzy

Z podanych ilości składników upieczesz pizzę dla dwóch osób, o średnicy ok. 30 cm.

Ciasto

  • 250 g mąki
  • 150 ml ciepłej wody
  • 7 g drożdży suchych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/3 łyżeczki soli

Dodatki

  • sos pomidorowy do pizzy (przepis tutaj) lub pomidory z puszki
  • ser mozzarella – 75 g
  • pomidory koktajlowe – 4-6 sztuk
  • zielona papryka – 1/4 niedużej sztuki
  • czerwona cebula – 1/2 niedużej sztuki
  • kukurydza z puszki – 3 łyżki
  • czerwona fasola z puszki – 3-4 łyżki
  • czosnek – 2-3 ząbki
  • przyprawy: kmin rzymski, ziarna kolendry, sól, pieprz, płatki chilli
  • opcjonalnie: świeża ostra papryczka lub marynowana papryczka jalapeno, ulubiona wędlina w wersji dla mięsożerców
  • do podania: oliwa z oliwek, sok z limonki i opcjonalnie świeża kolendra

Wykonanie

  1. Zaczynamy od ciasta: mąkę wsyp do miski i dodaj do niej oliwę, sól, i ciepłą wodę wymieszaną kilka minut wcześniej z drożdżami.

  2. Zacznij mieszać ciasto łyżką, a kiedy zacznie się tworzyć zwarta masa, wyrabiaj dalej dłońmi do uzyskania sprężystej i gładkiej kuli.

  3. Po wyrobieniu ciasta i odstawieniu do wyrastania na 30 minut zajmij się przygotowaniem dodatków i sosu pomidorowego.

  4. Wyrośnięte ciasto rozprowadź na blasze przy pomocy dłoni, lub rozwałkuj delikatnie przy pomocy wałka na okrągły placek. Następnie ciasto posmaruj sosem pomidorowym i oprósz kilkoma szczyptami kminu rzymskiego i ziaren kolendry – to właśnie te przyprawy nadadzą pizzy aromatu znanego ze sztandarowych dań kuchni meksykańskiej.

    Pizza meksykańska

  5. Następnie poukładaj na pizzy wszystkie dodatki. Pamiętaj aby nie przesadzić z ich ilością ;) Jak widać na zdjęciu,  mozzarellę najlepiej porozrywać na małe kawałki i poukładać je dość luźno – w trakcie pieczenia ser ładnie się roztopi i rozleje po całej pizzy.

    Pizza meksykańska

  6. Na samym wierzchu najlepiej ułożyć paprykę i cebulę, które w trakcie pieczenia ładnie się zrumienią.

  7. Pizzę piecz na najniższej półce piekarnika rozgrzanego do temp. 250 stopni C (górna i dolna grzałka, bez termoobiegu) przez 7-9 minut do czasu, aż ciasto zacznie się rumienić od spodu.

    Pizza meksykańska

  8. Gotową pizzę podawaj skropioną oliwą z oliwek i sokiem wyciśniętym z limonki.

przygotowania: 35 minut
czas wykonania: 10 minut
czas potrzebny: 45 minut
ilość porcji: 4
kuchnia meksykańska
Przekąski karnawałowe