Pizza pepperoni to jedna z najpopularniejszych pozycji w menu każdej pizzerii. Jej podstawowa wersja jest bardzo prosta i zawiera oprócz sosu pomidorowego ser, i plasterki popularnego pepperoni, od którego ten wariant pizzy czerpie swoją nazwę.

A co to dokładnie jest pepperoni? To nic innego jak włosko-amerykańska odmiana kiełbasy salami, zazwyczaj wołowa lub wieprzowa, o raczej pikantnym smaku. Nie pomyl pepperoni z peperoni, czyli małą włoską papryczką ;)

Ja w swojej pizzy urozmaiciłem nieco listę dodatków, dlatego oprócz wędliny i sera pojawiły się również oliwki i odrobina czerwonej papryki. Dobrze będą również pasować piórka cebuli, czy cienkie plasterki ostrej papryczki – to coś dla fanów ognistych smaków.

Pizza pepperoni

Czas przygotowania:

ok. 1 godzina

Składniki

Z podanych ilości składników upieczesz pizzę dla dwóch osób, o średnicy ok. 30 cm.

Ciasto

  • 250 g mąki
  • 150 ml ciepłej wody
  • 7 g drożdży suchych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/3 łyżeczki soli

Dodatki

  • sos pomidorowy (przepisy na szybki sos pomidory bez gotowania i  na włoski sos pomidorowy)
  • 100 g startego żółtego sera
  • kiełbasa pepperoni – kilkanaście plasterków
  • oliwki – kilka sztuk
  • czerwona papryka – dwie-trzy łyżki pokrojonej w drobną kostkę czerwonej papryki
  • odrobina cebuli pokrojonej w kostkę

Wykonanie pizzy

  1. Ciasto wyrasta przez pół godziny, dlatego zaczynamy przygotowanie pizzy właśnie od niego. Najpierw wsyp mąkę do dużej miski i dodaj do niej drożdże wymieszane wcześniej z ciepłą wodą, oliwę, sól.

  2. Ciasto początkowo wyrabiaj przy pomocy łyżki, a kiedy zacznie się tworzyć w miarę zwarta masa, wyrabiaj rękoma do uzyskania sprężystej kuli. Wyrobione ciasto ułóż w misce, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość. Kiedy już wyrośnie rozprowadź je przy pomocy dłoni na blaszce i zajmij się dodatkami.

  3. Ciasto posmaruj dość obficie sosem pomidorowym, a następnie posyp żółtym serem.

    Pizza pepperoni

  4. Na wierzchu ułóż plasterki wędliny.

    Pizza pepperoni

  5. Na końcu dodaj oliwki, czerwoną paprykę i cebulę.

    Pizza pepperoni

  6. Tak przygotowaną pizzę upiecz w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 225 stopni C przez ok. 8-10 minut na najniższej półce. Pizza jest gotowa, kiedy spód zaczyna się brązowić.

przygotowania: 40 minut
czas wykonania: 10 minut
czas potrzebny: 50 minut
ilość porcji: 4

Pizza pepperoni