Pizza z bobem – to brzmi groźnie. Ale postanowiłem już jakiś czas temu, że nie będę się bał eksperymentów i wszystkie sezonowe produkty, które tylko przyjdą mi do głowy będę wrzucał na pizzę ;)

Jak eksperymenty to tylko na 200%, zatem zapraszam do laboratorium pizzy :D Bób sam w sobie nie ma zbyt mocnego smaku, więc doszedłem do wniosku że nie warto go zabijać wyrazistym sosem pomidorowym. Zamiast pomidorów użyłem mascarpone z czosnkiem i ziołami – co okazało się bardzo dobrym wyborem. Sos stanowił tylko aksamitne tło dla pozostałych dodatków.

Samą pizzę przed podaniem skropiłem oliwą truflową i całkiem sporą ilością soku wyciśniętego z limonki. Muszę przyznać, że właśnie te dwa dodatki pozwoliły przenieść jej smak poziom wyżej. Wyszło pysznie.

Pizza z bobem

Czas przygotowania:

Zarezerwuj na przygotowanie pizzy ok. 45 minut czasu

Składniki pizzy

Z podanych ilości składników upieczesz jedną pizzę na cienkim cieście dla dwóch osób, o średnicy ok. 30 cm. Jeżeli lubisz grubsze ciasto, polecam podwoić ilość składników ciasta.

Ciasto

  • 125 g mąki
  • 75 ml ciepłej wody
  • 3-4 g drożdży suchych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • dwie solidne szczypty soli

Dodatki

  • 100 g sera mascarpone
  • 2 ząbki czosnku
  • 50-100 g ugotowanego i obranego ze skóry bobu
  • 1/4 zielonej papryki
  • 1.4 cebuli
  • 50 g sera mozzarella
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • smakowa oliwa z oliwek i sok z limonki do podania

Wykonanie

  1. Mąkę wsyp do miski, dodaj oliwę, sól, a także ciepłą wodę wymieszaną wcześniej z drożdżami. Na początku mieszaj ciasto łyżką, a kiedy zacznie się tworzyć zwarta masa, wyrabiaj dalej dłońmi aż do uzyskania sprężystej i gładkiej konsystencji.

  2. Po wyrobieniu ciasta odstaw je do wyrastania na 30 minut, a następnie rozprowadź dłońmi lub rozwałkuj do uzyskania pożądanego kształtu i umieść na blaszce do pieczenia.

  3. Mascarpone wymieszaj z wyciśniętym w prasce lub posiekanym drobno czosnkiem, kilkoma szczyptami soli i łyżką ziół prowansalskich. Jeżeli sos będzie za gęsty możesz rozcieńczyć mascarpone 2 łyżkami śmietanki lub wody.

  4. Ciasto posmaruj dokładnie przygotowanym sosem z mascarpone

    Pizza z bobem

  5. Na sosie poukładaj połówki fasolek bobu, pokrojoną w cienkie paski paprykę i cebule posiekaną w piórka.

  6. Na samym wierzchu poukładaj kawałeczki mozzarelli, która w trakcie pieczenia ładnie rozpłynie się po całej pizzy. Nie przesadzaj z jej ilością, ponieważ mascarpone to też ser! ;)

  7. Tak przygotowaną pizzę upiecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 250 st. C przez ok. 6-8 minut na najniższej półce lub nawet na samym dnie.

    Piekarnik ustaw na dolną i górną grzałkę – koniecznie bez termoobiegu.

  8. Przed podaniem skrop pizzę smakową oliwą z oliwek (ja używam truflowej, ale czosnkowa lub chilli też się dobrze sprawdzi) i sokiem wyciśniętym z limonki lub cytryny.

przygotowania: 35 minut
czas wykonania: 10 minut
czas potrzebny: 45 minut
ilość porcji: 4
kuchnia włoska

Pizza z bobem