Pizza z gruszkami? Czemu nie ;) I zaręczam Cię, że to nie jest żadna wielka ekstrawagancja, czy szaleństwo. To po prostu rewelacyjne połączenie smaków. Słodko-ostra kompozycja z orzechowo-ziołową nutą.

Gruszka świetnie komponuje się z serami pleśniowymi i orzechami. Na blogu znajdziesz na przykład świetną sałatkę z gruszkami, figami, serem pleśniowym i orzechami, czy gruszki zapiekane z ricottą i migdałami. Z tego powodu mój eksperyment z pizzą nie był tak zwariowany, jakby się mogło wydawać na pierwszy rzut oka ;)

Eksperyment udał się na 200% i na pewno będę nie raz korzystał z tego przepisu, szczególnie wtedy kiedy będę chciał przygotować coś specjalnego dla swoich gości.

Pizza z gruszką i orzechami

Czas przygotowania:

Na przygotowanie pizzy od A do Z zarezerwuj ok. 45 minut.

Składniki

Z podanych ilości składników upieczesz pizzę dla dwóch osób (ok. 30 cm)

Ciasto

  • 250 g mąki
  • 150 ml ciepłej wody
  • 7 g drożdży suchych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/3 łyżeczki soli

Dodatki

  • sos pomidorowy do pizzy (przepis tutaj)
  • 1/2 krążka sera camembert
  • 1 nieduża dojrzała gruszka
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 1/2 małej papryczki chilli
  • liście świeżej melisy, ew. mięty lub innych ziół
  • oliwa z oliwek i ocet balsamiczny do podania

Wykonanie pizzy

  1. Przygotowanie tej niebanalnej pizzy tradycyjnie zacznij od ciasta. Mąkę przesiej do miski, drożdże rozpuść przez dwie-trzy minuty w ciepłej wodzie, a następnie dodaj je do mąki wraz z oliwą i solą.

  2. Ciasto wyrabiaj na początku łyżką, a kiedy zacznie się tworzyć zwarta kula, wyrabiaj dalej dłońmi aż do uzyskania sprężystego i gładkiego kawałka ciasta (dokładniejszy przepis na ciasto znajdziesz tutaj, a tutaj na wersja ciasta ze świeżymi drożdżami).

    Zobacz również film, na którym pokazuję swój sposób przygotowania ciasta do pizzy:

  3. Mniej więcej 5 minut przed upłynięciem czasu przeznaczonego na wyrastanie ciasta zajmij się dodatkami.

  4. Gotowy placek posmaruj słuszną porcją sosu pomidorowego.

  5. Następnie na sosie ułóż cienkie (pok. 2-3 mm) plasterki gruszki i ser camembert pokrojony w plastry.

  6. Wierzch pizzy posyp równomiernie posiekanymi orzechami i słonecznikiem, a na sam koniec dodaj posiekaną i skropioną oliwą papryczkę chilli.

  7. Pizzę piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 250 st. C (dolna i górna grzałka, bez termoobiegu) przez około 8-9 minut na najniższej półce.

  8. Kiedy ciasto zacznie się brązowić od spodu, to znak że pizza jest gotowa.

  9. Przed podaniem ułóż na wierzchu listki melisy, a także skrop pizzę oliwą z oliwek i octem balsamicznym.

  10. Gotowe! :-)

przygotowania: 35 minut
czas wykonania: 10 minut
czas potrzebny: 45 minut
ilość porcji: 2
kuchnia włoska

Pizza z gruszką i orzechami