Lubię eksperymentować z pizzą. Zdarzyło mi się już przygotować pizzę z bakłażanem, ale wtedy użyłem wcześniej upieczonych plastrów. Tym razem postanowiłem sprawdzić czy można pójść na skróty, i upiec pizzę z surowym bakłażanem i surowymi grzybami.

Wyszło na tak pysznie, że eksperyment zamienił się w przepis, którym właśnie się z Wami dzielę. Najfajniejsze jest to, że dzięki temu zabiegowi pizzę przygotowałem ekspresowo i bez zbędnych ceregieli.

Szybka pizza z grzybami i bakłażanem

Czas przygotowania:

40-50 minut

Składniki

Z podanej ilości składników upieczesz jedną dużą lub dwie średnie pizze.

Składniki ciasta:

  • 250 g mąki
  • 150 ml ciepłej wody
  • 7 g drożdży instant
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/3 łyżeczki soli

Dodatki:

  • sos pomidorowy do pizzy (przepis)
  • ser mozzarella
  • dzikie pieczarki, shitake, zwykłe pieczarki lub inne grzyby – 4-5 sztuk
  • 1/2 niedużego bakłażana
  • ząbek czosnku
  • 1/2 cebuli
  • kilka szt. pomidorków koktajlowych

Wykonanie

  1. Zacznij przygotowania właśnie ciasta. Mąkę przesiej do dużej miski z pomocą metalowego sitka. Dzięki temu napowietrzy się ona i pozwoli przygotować bardziej puszyste, miękkie ciasto. Oprócz mąki dodaj oliwę, sól, i ciepłą (ale nie gorącą!) wodę wymieszaną kilka minut wcześniej z drożdżami.

  2. Ciasto wyrabiaj przy pomocy łyżki do czasu, aż składniki dość dobrze się połączą i powstanie zwarta masa. Od tego momentu wyrabiaj ciasto rękoma przez kilka minut, do czasu kiedy stanie się gładkie i sprężyste jak ciastolina. Ciasto do miski, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. W tym czasie powinno nawet podwoić swoją objętość.

  3. Z gotowego ciasta uformuj dłońmi lub wałkiem okrągły i cienki placek. Ułóż go na blaszce i zajmij się dodatkami.

  4. W pierwszej kolejności nałóż niezbyt dużą porcję sosu pomidorowego. Pozostałe (surowe) dodatki mogą puścić trochę soku w trakcie pieczenia, więc musisz uważać by nie „utopić” pizzy.

  5. Następnie dodaj posiekany czosnek i kilka plastrów sera mozzarella. Teraz pora na najważniejsze dodatki.

  6. Bakłażana najpierw pokrój w cienkie plastry, a następnie pokrój plastry w cienkie paski. To sprawi, że uda się nam go upiec w krótkim czasie.

  7. Tak samo jak z bakłażanem, postąp z grzybami. Pokrój je na jak najcieńsze plastry.

  8. Cebulę posiekaj na cienkie piórka, pomidorki przekrój na ćwiartki a następnie w misce wymieszaj wszystkie warzywa, i skrop oliwą z oliwek. Dzięki temu wszystkie cienko  pokrojone warzywa pięknie się podpieką.

  9. Na wierzchu pizzy ułóż niezbyt grubą warstwę mieszanki warzyw. Możesz w tym momencie oprószyć pizzę ulubionymi suszonymi ziołami.

  10. Już prawie gotowe! Pizzę wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 250 stopni C, na najniższą półkę, i piecz przez ok. 7 minut do czasu, aż ciasto zacznie się od spodu rumienić, a warzywa na wierzchu będą wyraźnie przypieczone.

  11. Przed podaniem możesz pizzę skropić dodatkową porcją oliwy i opcjonalnie kilkoma kroplami octu balsamicznego.

Szybka pizza z grzybami i bakłażanem