oceny: 1, śr. ocena: 5
5

Wiosna i duża dostępność świeżych warzyw do dla mnie czas eksperymentów. Staram się wtedy praktycznie każdą potrawę urozmaicić zieleniną i warzywami.

Nie inaczej jest z pizzą :) Tym razem wpadłem na pomysł, aby na pizzy ułożyć kalarepę, czyli warzywo nieczęsto spotykane na pieczonym drożdżowym placku.

Wyszło jednak bardzo smacznie i świeżo. Kalarepa przez 8-9 minut pieczenia nie straciła swojej przyjemnej soczystości, ale dzięki pokrojeniu jej na cieniutkie plasterki zmiękła i jej konsystencja dobrze zgrała się z ciastem i pozostałymi składnikami.

Czas przygotowania:

Pizzę wykonasz od A do Z w ciągu ok. 45 minut.

Składniki

Z podanych ilości składników upieczesz pizzę dla dwóch osób, o średnicy ok. 30 cm.

Ciasto

  • 250 g mąki
  • 150 ml ciepłej wody
  • 7 g drożdży suchych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/3 łyżeczki soli

Dodatki

  • 1 nieduża kalarepa – raczej nie zużyjesz więcej niż połowy
  • 1 pomidor
  • sos pomidorowy do pizzy (przepis tutaj) lub pomidory z puszki
  • 75 g sera mozzarella
  • suszone zioła prowansalskie

Wykonanie

  1. Przygotowanie pizzy tradycyjnie zacznij od ciasta. Mąkę wsyp do dużej miski i dodaj do niej drożdże, oliwę, sól, i ciepłą wodę. Na początku mieszaj ciasto łyżką, a kiedy zacznie się tworzyć zwarta masa, wyrabiaj dalej dłońmi aż do uzyskania sprężystej i gładkiej konsystencji.

  2. Po wyrobieniu ciasta i odstawieniu do wyrastania na 30 minut zajmij się przygotowaniem dodatków i sosu pomidorowego. Kalarepę obierz ze skóry i pokrój na bardzo cienkie plastry, a następnie te plastry w paski. Pomidora pokrój w plastry, a mozzarellę pokrój lub porwij na małe kawałki.

  3. Na cieście rozsmaruj sos pomidorowy, następnie poukładaj cienkie paski kalarepy, plastry pomidora i mozzarellę. Całość oprósz solą, pieprzem i suszonymi ziołami.

    Pizza z kalarepą

  4. Pizzę piecz na najniższej półce w piekarniku nagrzanym do temperatury 250 stopni C (górna i dolna grzałka, bez termoobiegu) przez 8-9 minut do czasu, aż ciasto zacznie się rumienić od spodu.

przygotowania: 35 minut
czas wykonania: 10 minut
czas potrzebny: 45 minut
ilość porcji: 4
kuchnia włoska
Potrawy sylwestrowe

Pizza z kalarepą