oceny: 1, śr. ocena: 5
5

Pizza z serem mascarpone to sposób na coś zupełnie niestandardowego. Ja osobiście piekę pizzę w domu przynajmniej raz w tygodniu. Zwykle w piątek lub sobotę. Od czasu do czasu postanawiam porzucić sos pomidorowy i wyczarować na drożdżowym placku coś niebanalnego.

Pomysł na użycie mascarpone zamiast sosu pomidorowego podsunęła mi dawno temu jedna z czytelniczek. W jej wersji jako dodatek miały pojawić się jeszcze krewetki, ale to zostawiłem sobie na później. Na razie udało się poeksperymentować z samym mascarpone i wyszło bardzo, bardzo fajnie. Choć muszę przyznać, że trzeba odważnie podejść do przyprawiania takiej pizzy, aby nie zabrakło w niej wyraźnego smaku.

Pizza z mascarpone

Czas przygotowania:

Na przygotowanie pizzy od A do Z zarezerwuj ok. 1 godzinę

Składniki pizzy

Z podanych ilości składników upieczesz pizzę dla dwóch osób, o średnicy ok. 30 cm.

Ciasto

  • 250 g mąki
  • 150 ml ciepłej wody
  • 7 g drożdży suchych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/3 łyżeczki soli

Dodatki

  • 100-150 g serka mascarpone
  • 2 ząbki czosnku
  • 10-12 pomidorków koktajlowych
  • 1/2 niedużej cebuli
  • 50 g startego żółtego sera
  • przyprawy: czarny pieprz, suszony rozmaryn

Wykonanie pizzy

  1. Ciasto musi wyrastać przez pół godziny, więc zacznij właśnie od niego. Mąkę wsyp do dużej miski i dodaj do niej drożdże, oliwę, sól, i ciepłą wodę.

  2. Ciasto początkowo wyrabiaj przy pomocy łyżki, a kiedy zacznie się tworzyć w miarę zwarta masa, wyrabiaj rękoma do uzyskania sprężystej kuli.

  3. Wyrobione ciasto ułóż w misce, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość.

  4. Kiedy już wyrośnie rozprowadź je przy pomocy dłoni na blaszce i zajmij się dodatkami.

  5. Ser mascarpone wymieszaj z posiekanym drobno lub wyciśniętym czosnkiem. Lekko posól i dodaj świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Tak przygotowaną masę rozsmaruj równomiernie na cieście.

  6. Pomidorki pokrój w połówki lub ćwiartki i poukładaj na mascarpone z czosnkiem.

  7. Cebulę pokrój w cienkie piórka i posyp nimi całą pizzę.

  8. Następnie posyp pizzę niezbyt dużą ilością startego żółtego sera.

    Pizza z mascarpone

  9. Tak przygotowaną pizzę oprósz jeszcze przyprawami: rozmarynem i odrobiną pieprzu, i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 225 stopni C przez 12-15 minut. Pizza będzie gotowa, kiedy jej spód zacznie się rumienić. Możesz też upiec pizzę w maksymalnej temperaturze piekarnika (czyli np. 250 st. C), na najniższej półce przez ok. 7-9 minut.

przygotowania: 40 minut
czas wykonania: 10 minut
czas potrzebny: 50 minut
ilość porcji: 4
kuchnia włoska

Pizza z mascarpone