oceny: 2, śr. ocena: 5
5

Prosta, szybka w przygotowaniu i lekka pizza z serem mozzarella. Pieczona krótko, w mocno nagrzanym piekarniku. To mój ulubiony sposób na pizzę, kiedy szukam czegoś niezbyt ciężkiego, w sam raz na wiosenny obiad w klimacie kuchni włoskiej.

Tajemnica tej pizzy polega między innymi na krótkim czasie pieczenia, tak aby delikatna mozzarella i liście świeżej bazylii nie zdążyły się przypalić, ale ciasto upiekło się na złoty kolor i było super chrupiące.

pizza margherita

Składniki

Z podanych ilości składników upieczesz dwie średniej wielkości pizze – w sam raz na lekki obiad dla dwóch osób

Ciasto

  • 250 g mąki
  • 150 ml ciepłej wody
  • 7 g drożdży suchych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/3 łyżeczki soli

Dodatki

  • sos pomidorowy do pizzy (przepis tutaj)
  • ser mozzarella – ok. 100 – 125 g
  • garść liści świeżej bazylii
  • oliwa z oliwek do podania

Przygotowanie pizzy

  1. Przygotowanie pizzy zaczynamy od ciasta. Musi ono wyrastać przez ok. pół godziny, więc możesz w tym czasie odpocząć i zrelaksować się – z dodatkami będzie miało pracy :)

     

  2. Mąkę wsyp do dużej miski i dodaj do niej drożdże, oliwę, sól, i ciepłą wodę. Ciasto wyrabiaj przy pomocy łyżki, a kiedy zacznie się tworzyć zwarta masa, wyrabiaj dalej dłońmi aż do uzyskania sprężystej kuli.

    Najlepszy sposób na zrobienie ciasta do pizzy pokazuję również na tym krótkim filmie:

     

  3. Zaraz po odstawieniu ciasta do wyrastania zajmij się sosem pomidorowym, jeżeli jeszcze nie masz gotowego.

  4. Z wyrośniętego ciasta uformuj przy pomocy dłoni cienki placek. Możesz równie pomóc sobie wałkiem, ale pamiętaj aby w trakcie wałkowania używać jak najmniej siły i nie pozbawić ciasta powietrza.

    pizza margherita

    Ciasto przełóż na blachę jeszcze przed nałożeniem dodatków.

  5. Następnie na ciasto nałóż solidną porcję sosu pomidorowego (polecam ten przepis na sos do pizzy).

  6. Na jedną pizzę przeznacz mniej więcej połowę przygotowanego sera mozzarella. Odrywaj nieduże kawałki rękoma i poukładaj je na całej pizzy. Na sam koniec pomiędzy kawałkami sera poukładaj listki bazylii.

    pizza margherita

  7. Pizza tego typu będzie najlepsza, jeżeli upieczesz ją w bardzo gorącym piekarniku, tak aby ciasto pięknie się zrumieniło od spodu i było chrupiące, ale by przy okazji ser i delikatne zioła nie zdążyły się przypalić.

  8. Dlatego najlepiej jest rozgrzać piekarnik do maksymalnej możliwej temperatury, czyli ok. 250 st C (dolna i górna grzałka, bez termoobiegu), a następnie umieścić pizzę na samym dole piekarnika i piec przez 6-8 minut do czasu, aż ciasto zacznie się rumienić od spodu.

przygotowania: 40 minut
czas wykonania: 10 minut
czas potrzebny: 50 minut
ilość porcji: 4
kuchnia włoska
Kolacja

pizza margherita