oceny: 8, śr. ocena: 5
5

Pizza z pieczarkami to klasyka gatunku. Choć wielu osobom może się kojarzyć z najtańszymi pozycjami z menu lokalnych pizzerii, to ja dziś przedstawią ją w wersji deluxe, którą przyrządzisz w prosty sposób w domowym piekarniku.

W podanym niżej przepisie skupiam się na tym, co najważniejsze w pizzy z pieczarkami – czyli dobrym cieście i obróbce grzybów, tak aby wszystkie składniki idealnie się upiekły, a przy tym by nic się nie wysuszyło, ani nie było niedogotowane. Potraktuj ten przepis jako bazę do własnych eksperymentów i bez wahania rozszerz go o ulubione dodatki, np. szynkę, salami czy dodatkowe warzywa.

Problem z pizzą pieczarkową polega na tym, że najlepsze ciasto to takie krótko pieczone, a grzyby potrzebują więcej czasu aby zmięknąć. W dodatku surowe pieczarki w trakcie podgrzewania często puszczają sok i wszystko zaczyna pływać – na te problemy mam jednak sprawdzony sposób, który prezentuję w przepisie :)

Pizza z pieczarkami

Składniki pizzy

Podane ilości składników pozwalają na przygotowanie dużej pizzy o średnicy ok. 30 cm – w sam raz dla dwóch dorosłych osób.

Pizza z pieczarkami

Ciasto

  • 250 g mąki
  • 150 ml ciepłej wody
  • 7 g drożdży suchych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/3 łyżeczki soli

Dodatki

  • sos pomidorowy (wypróbuj przepisy na blogu: przepis 1, przepis 2)
  • ok. 15 sztuk pieczarek
  • 1 duża cebula
  • ser żółty – ok. 100 g
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • przyprawy: oregano, papryka słodka w proszku, pieprz

Wykonanie pizzy z pieczarkami

  1. Zaczynamy od ciasta, ponieważ musi wyrastać przez ok. pół godziny i w tym czasie będzie czas na zajęcie się pozostałymi składnikami. Mąkę wsyp do dużej miski i dodaj do niej drożdże, oliwę, sól, i ciepłą wodę.

  2. Ciasto wyrabiaj przy pomocy łyżki, a kiedy powoli zacznie się tworzyć zwarta masa, zacznij wyrabiać rękoma – do uzyskania sprężystej kuli (dokładniejszy przepis na ciasto znajdziesz tutaj, a tutaj na wersja ciasta ze świeżymi drożdżami).

  3. Najważniejszym dodatkiem do tej pizzy są pieczarki. I musimy o nie dobrze zadbać. Ja nie lubię dodawać ich surowych, bo jest spora szansa że puszczą dużo soku, albo że wyjdą zbyt suche. Dlatego polecam pokroić pieczarki w cienkie plastry, posiekać pół cebuli i podsmażyć je razem na patelni z dodatkiem oliwy, tak aby pieczarki ładnie zmiękły i żeby odparował sok. Dzięki temu pizza będzie wyborna i chrupiąca.

    Pizza z pieczarkami

  4. Kiedy już ciasto wyrośnie rozprowadź je równomiernie na blaszce do postaci cienkiego placka, na wierzchu rozsmaruj słuszną porcję sosu pomidorowego i poukładaj podsmażone wcześniej pieczarki.

    Pizza z pieczarkami

  5. Następnie posyp pizzę startym żółtym serem i drugą częścią cebuli pokrojonej w cienkie piórka.

    Pizza z pieczarkami

  6. Na wierzch dodaj przyprawy i piecz pizzę w piekarniku nagrzanym do temperatury 225 stopni C przez 12-15 minut do czasu, aż spód pizzy zacznie się rumienić.

    Możesz też upiec pizzę w maksymalnej temperaturze piekarnika (czyli np. 250 st. C), na najniższej półce przez ok. 7-9 minut.

przygotowania: 40 minut
czas wykonania: 15 minut
czas potrzebny: 55 minut
ilość porcji: 2
kuchnia włoska
Przekąski karnawałowe

Pizza z pieczarkami