Taką pizzę polecam Ci przygotować jeszcze w sezonie pomidorowym, kiedy duże, dojrzałe, mięciutkie warzywa uśmiechają się ze sklepowych półek. Taka właśnie jest tajemnica wielu kuchni świata – świeże, lokalne, sezonowe produkty.

Bez wielu dodatków i przypraw, za to z dużą dawką świeżych smaków i niesamowitych aromatów. Najprostsze – najlepsze. Właśnie na tym polega sekret tej pizzy. Świeże i bardzo dojrzałe pomidory, oliwki, cebula, odrobina sera. To wszystko na cienkim cieście. Do podania odrobina oliwy z oliwek i octu balsamicznego. Mamma miaaa!

Czas przygotowania:

Na przygotowanie pizzy od A do Z zarezerwuj ok. 50 minut

Składniki

Z podanych ilości składników upieczesz jedną dużą pizzę na cienkim cieście, o średnicy ok. 30 cm. Jeżeli lubisz grubsze ciasto, polecam podwoić ilość składników ciasta.

Ciasto

  • 125 g mąki
  • 75 ml ciepłej wody
  • 3-4 g drożdży suchych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • dwie solidne szczypty soli

Dodatki

  • sos pomidorowy do pizzy (przepis tutaj) lub pomidory z puszki
  • 50 g sera mozzarella lub innego ulubionego
  • 1 duży pomidor
  • kilkanaście zielonych lub czarnych oliwek
  • 1/4 cebuli
  • oliwa z oliwek i ocet balsamiczny dopodania

Pizza z pomidorami i oliwkami

Wykonanie

  1. Mąkę wsyp do miski, dodaj oliwę, sól, a także ciepłą wodę wymieszaną wcześniej z drożdżami. Na początku mieszaj ciasto łyżką, a kiedy zacznie się tworzyć zwarta masa, wyrabiaj dalej dłońmi aż do uzyskania sprężystej i gładkiej konsystencji.

  2. Po wyrobieniu ciasta odstaw je do wyrastania na 30 minut i zajmij się przygotowaniem dodatków i sosu pomidorowego. Wyrośnięte ciasto rozprowadź dłońmi lub rozwałkuj do uzyskania pożądanego kształtu i umieść na blaszce do pieczenia.

  3. Na tak przygotowane ciasto nałóż porcję sosu pomidorowego, ser, a dopiero potem dość grube plastry pomidora, pokrojoną w piórka cebulę i oliwki.

  4. Pizzę wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 250 st. C i piecz przez ok. 8-9 minut na najniższej półce.

    Najlepsze ustawienie piekarnika to górna i dolna grzałka, koniecznie BEZ termoobiegu.

  5. Gotową pizzę warto skropić oliwą z oliwek i odrobiną octu balsamicznego. Gotowe! :)

przygotowania: 40 minut
czas wykonania: 10 minut
czas potrzebny: 50 minut
ilość porcji: 4
kuchnia włoska

Pizza z pomidorami i oliwkami