oceny: 1, śr. ocena: 5
5

Pizza z szynką parmeńską i rukolą to szczególna pozycja w moim „pizzowym” menu. To właśnie zajadając się taką jej wersją poznałem smak prawdziwej włoskiej pizzy w nieistniejącej już restauracji, w której pizza serwowana była z pieca opalanego drewnem, a wśród gości prawie zawsze można było usłyszeć rozmowy w języku włoskim.

To było dla mnie zupełnie nowe doświadczenie, ale właśnie wtedy naprawdę pokochałem pizzę. Cienkie ciasto, niezbyt dużo dodatków, ale wrażenia smakowe na najwyższym poziomie. I taka właśnie jest dzisiejsza pizza z szynką parmeńską i rukolą – prostota i najlepszej jakości składniki. Dla takich chrupiących cudów chce się żyć :-)

Pizza z szynką parmeńską i rukolą

Składniki

W przepisie podaję ilość składników wystarczającą do upieczenia jednej pizzy dla dwóch osób (ok. 30 cm) lub dwóch mniejszych (taka właśnie jest na zdjęciach w tym przepisie), dla których ilość dodatków dzielisz po połowie.

Ciasto

  • 250 g mąki
  • 150 ml ciepłej wody
  • 7 g drożdży suchych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/3 łyżeczki soli

Dodatki

  • sos pomidorowy do pizzy (przepis tutaj)
  • ser mozzarella – ok. 100 g
  • szynka parmeńska
  • rukola
  • pokrojona w cienkie piórka cebula
  • opcjonalnie: pomidorki koktajlowe, czarne oliwki

Pizza z szynką parmeńską i rukolą

Wykonanie pizzy

  1. Zaczynamy od ciasta. Mąkę wsyp do dużej miski i dodaj do niej drożdże, oliwę, sól, i ciepłą wodę. Mieszaj ciasto łyżką, a kiedy zacznie się tworzyć zwarta masa, wyrabiaj dalej dłońmi aż do uzyskania sprężystej kuli (dokładniejszy przepis na ciasto znajdziesz tutaj, a tutaj na wersja ciasta ze świeżymi drożdżami.

    Sposób wyrabiania ciasta na pizzę możesz również zobaczyć na filmie:

  2. Po wyrobieniu ciasta i odstawieniu do wyrastania zajmij się przygotowaniem dodatków, np. sosu pomidorowego. Przygotuj też w tym czasie wszystkie pozostałe dodatki.

  3. Wyrośnięte ciasto rozprowadź dłońmi na blaszce, lub delikatnie rozwałkuj na idealnie okrągły placek, a następnie posmaruj niezbyt dużą ilością sosu pomidorowego. Na wierzchu ułóż kawałki mozzarelli i posiekaną cebulę.

    Pizza z szynką parmeńską i rukolą

  4. Tak przygotowaną pizzę (bez rukoli i szynki!) piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 250 stopni C (górna i dolna grzałka, bez termoobiegu) przez ok 9-10 minut na najniższej półce. Kiedy ciasto zacznie się rumienić od spodu, to znak że pizza jest gotowa.

    Pizza z szynką parmeńską i rukolą

  5. Ciasto z samą mozzarellą może się nieco wybrzuszać w trakcie pieczenia, ale to niczemu nie szkodzi – możesz temu zapobiec nakłuwając pizzę widelcem, nawet w trakcie pieczenia.

  6. Na upieczoną pizzę nałóż pozostałe przygotowane dodatki w postaci szynki parmeńskiej i rukoli.

    Pizza z szynką parmeńską i rukolą

  7. Szynkę parmeńska polecam pokroić na mniejsze kawałki, a rukolę opłukać sporo wcześniej, aby do czasu nałożenia jej na pizzę zdążyła się porządnie odsączyć z wody. Opcjonalne dodatki takie jak oliwki czy pomidorki koktajlowe możesz dodać zarówno na początku i razem z nimi upiec ciasto do pizzy, jak i ułożyć je na gotowej pizzy dopiero na moment przed podaniem.

  8. Pizza ta smakuje najlepiej skropiona oliwą z oliwek i odrobiną octu balsamicznego.

przygotowania: 35 minut
czas wykonania: 10 minut
czas potrzebny: 45 minut
ilość porcji: 2
kuchnia włoska

Pizza z szynką parmeńską i rukolą