oceny: 2, śr. ocena: 5
5

No więc chcesz po raz pierwszy zrobić pizzę i nie strzelić gafy? To świetnie! Dobra pizza przygotowana samodzielnie we własnej kuchni to naprawdę prosta sprawa! :) Musisz tylko poznać kilka prostych tricków i wskazówek.

Pizzę robię i jem bardzo często, zwykle przynajmniej raz w tygodniu od kilku lat. W tym czasie wypróbowałem wiele przepisów, podpatrywałem profesjonalistów i testowałem na własnej skórze najróżniejsze porady i kuchenne sztuczki.

Jeżeli szukasz przepisów na pizzę (np. na ciasto, sos czy różne rodzaje pizzy) to od razu kliknij tutaj. Polecam jednak zapoznanie się z poniższymi uniwersalnymi poradami.

Wyrabianie ciasta na pizzę

  • Ciasto na pizzę to ciasto drożdżowe, a drożdże lubią ciepło, dlatego pamiętaj żeby mąka i pozostałe składniki były ogrzane do temperatury pokojowej. Jeszcze lepszy efekt uzyskasz, jeżeli mąkę dodatkowo lekko podgrzejesz (np. przy pomocy piekarnika), a woda do rozpuszczenia drożdży będzie miała temperaturę ok. 36-37 stopni C.
  • Ciasto na pizzę będzie dużo lepsze, jeżeli użyjesz do jego wyrabiania mąki przesianej przez sito.
  • Ciasto wyrabiaj energicznie do czasu, kiedy jego konsystencja wyraźnie się zmieni i zacznie przypominać plastelinę, a nawet popularną ciastolinę – idealnie wyrobione ciasto powinno być gładkie, miękkie, sprężyste i nie kleić się do rąk.

pizza

Wyrastanie ciasta

  • Nawet najlepiej wyrobione ciasto, to dopiero połowa sukcesu, dlatego pamiętaj że wyrastanie musi odbywać się w odpowiednich warunkach: w cieple, pod przykryciem, tak by ciasto nie utraciło wilgotności i nie ochłodziło się zbytnio – to zatrzymałoby działanie drożdży i ciasto po prostu nie urośnie.
  • Krótko mówiąc ciasto na pizzę wyrasta idealnie w ciepłym i wilgotnym otoczeniu.
  • Jeżeli w kuchni jest zimno, można wstawić ciasto w misce do wyrastania w piekarniku ustawionym na program podgrzewania talerzy (temperatura 30-35 st C) lub w przypadku starszych piekarników do piekarnika z włączoną lampką.
  • W profesjonalnych pizzeriach ciasto na pizze wyrasta nawet 24 godziny, jednak w domowej kuchni proponuję aby było to 30-40 minut, do czasu aż ciasto wyraźnie zwiększy swoją objętość.

Zobacz koniecznie krótki film, na którym pokazuję jak w prosty sposób przygotować ciasto na pizzę:

Sos do pizzy

  • Najprostszym i najbliższym tradycji sposobem na przygotowanie sosu do pizzy jest użycie pomidorów z puszki (najlepiej krojonych). Wystarczy, że wyłowisz łyżką kawałki pomidorów i odsączysz rzadki płyn. Taką pomidorową masę przypraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną oliwy z oliwek, i gotowe!
  • Dobre ciasto i dobre dodatki potrzebują sosu pomidorowego tylko w formie dodatkowego akcentu, więc nie przesadzaj z jego ilością i nie przyprawiaj go zbyt mocno.
  • Kupując pomidory na sos do pizzy warto dopłacić 1 czy 2 zł i kupić pomidory typu Pelati, które mają najlepszy, słodkawy smak, i są używane przez mistrzów pizzy na całym świecie.
  • Błagam, nie używaj do pizzy ketchupu! To naprawdę psuje jej smak.

Sos do pizzy - tradycyjny włoski przepis

Ser do pizzy

  • Tradycyjnie używa się do pieczenia pizzy sera mozzarella, jednak we własnej kuchni to Ty dyktujesz zasady :) …dlatego zawsze polecam używanie takiego sera, na jaki ma się akurat ochotę.
  • Mozzarella najlepiej sprawdza się na pizzy z małą ilością dodatków, ja często korzystam również z różnego rodzaju serów żółtych (np. cheddar), które nie są zbyt twarde i ładnie się roztapiają w piekarniku.
  • Kupując mozzarellę zwróć uwagę na jej jakość. Tanie sery miewają np. dużą zawartość wody i w trakcie pieczenia puszczają za dużo soku, przez co pizza pływa, nie jest chrupiąca i trudno ją zjeść.
  • Jako dodatkowy akcent warto użyć drobno startego parmezanu, który doda pizzy mocniejszego serowego akcentu.

Dodatki

  • Dodatki do pizzy to najfajniejsza część całej zabawy.
  • Bardzo, baaardzo zachęcam do eksperymentowania i odważnego łączenia smaków.
  • Do pizzy pasują nawet buraki, gruszki, jajka, orzechy, winogrona i wiele innych produktów, które w pierwszej myśli skreślilibyśmy z listy dodatków – zajrzyj na listę moich przepisów na pizzę (kliknij tutaj), gdzie możesz przekonać się jak wiele kombinacji składników do tej pory udało mi się wymyślić, a lista cały czas się powiększa! :-)
  • Pamiętaj, by nie przesadzać z ilością dodatków – najlepsza pizza, w najlepszych pizzeriach, to danie wbrew pozorom niezbyt ciężkie i właśnie wtedy smakuje najlepiej.
  • Zamiast ciężkich sosów typu ketchup czy sos czosnkowy, polej pizzę dobrą oliwą z oliwek i skrop odrobiną octu balsamicznego – te dwa magiczne składniki nie tylko nie zabiją smaku dodatków (tak jak np. ketchup), ale wręcz podkreślą ich smak w rewelacyjny sposób i sprawią, że pizza nie będzie sucha.

Pizza czosnkowo-cebulowa

Dlaczego pizza się nie udała?

Jest kilka głównych powodów przyczyniających się do niepowodzeń w przyrządzaniu pizzy w domowym zaciszu:

  • Świeże drożdże były nieświeże (znaczy przeterminowane lub źle przechowywane).
  • Temperatura składników lub temperatura powietrza w kuchni były za niskie i drożdże nie „pobudziły się” do pracy.
  • Temperatura wody, w której rozpuszczasz drożdże była zbyt wysoka i wszystkie zginęły. Drożdże giną w temperaturze powyżej 40 stopni C.
  • Ciasto wyszło twarde i zbite, ponieważ mąka nie została przesiana i nie była odpowiednio napowietrzona, albo ciasto było zbyt krótko wyrabiane.
  • Ciasto nie wyrosło – najpewniej to ma to związek z jednym z powyżej opisanych problemów.

Jeżeli masz pytania to śmiało – zapraszam do komentarzy. Chętnie rozszerzę poradnik o wszelkie brakujące informacje.

Na blogu opublikowałem również poradnik dla zaawansowanych, do którego zapraszam wszystkich już nieco wprawionych w bojach fanów pizzy.

Zapraszam też do przejrzenia kategorii „Pizza” na blogu, gdzie opublikowane jest kilkadziesiąt przepisów na ciasta, sosy i różne rodzaje pizzy.