Burger z indyka z jajkiem sadzonym, kolorowymi dodatkami i sosem musztardowym to lżejsza alternatywa dla tradycyjnych burgerów.

Mini kotleciki z mielonej piersi indyka, zeszklonej cebulki, posiekanej natki pietruszki, doprawione papryką i kminem rzymskim do tego pełnoziarnista bułka, ulubiona zielenina i dodatki, np. kolorowe pomidory. Burgery możesz serwować z dowolnym sosem, np. czosnkowym czy majonezowym. W moim przepisie kropkę nad i stanowi charakterny sos musztardowy.

Składniki

Bułka i dodatki:

  • 4 bułki pełnoziarniste
  • 4 jajka
  • 1 pomidor
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 łyżka masła
  • ulubiona zielenina (szpinak baby, rukola, roszponka lub mieszanka sałat)

Kotlet:

  • 500 g mięsa mielonego indyka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/2 łyżeczki mielonej papryki
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sos musztardowy:

  • 3 łyżeczki musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej

Przygotowanie

  1. Przygotuj sos. Do miseczki dodaj musztardy i mód. Składniki bardzo starannie wymieszaj np. przy pomocy trzepaczki, tak by powstała gładka i jednorodna emulsja. Tak przygotowany sos odstaw i przed samym podaniem jeszcze raz dokładnie wymieszaj.

  2. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i przyprawy – kumin i paprykę. Całość podsmaż jeszcze przez ok. 2 minuty. Pozostaw do przestudzenia.

  3. W misce umieść mięso mielone, dodaj przestudzone składniki z patelni, posiekaną natkę pietruszki oraz dopraw solą i pieprzem do smaku.

  4. Wszystko dokładnie wymieszaj i z masy dłońmi formuj małe, płaskie kotleciki.

  5. Burgery piecz z dodatkiem oliwy na patelni grillowej koło 3-5 minuty z każdej strony.

  6. Do nagrzanego do 180 stopni piekarnika włóż rozkrojone bułki i podpiecz przez ok. 4 minuty, by były ciepłe i lekko chrupiące (uwaga żeby nie wyszły za twarde).

  7. W międzyczasie przygotuj jajka sadzone. Na patelni z nieprzywierającym dnem rozpuść masło. Kiedy masło się stopi ostrożnie wbij jajka i smaż do czasu, aż białka będą ścięte, a żółtka lekko zgęstnieją. Za pomocą szpatułki lub łopatki zdejmij jajka z patelni.

  8. Czas na składanie burgera – podpieczone bułki wyjmij z piekarnika. Spód każdej buły posmaruj obficie sosem i wyłóż po garści zieleniny, ja wykorzystałam mieszankę sałat. Następnie na bułce ląduje kotlet, warzywa pokrojone w plasterki, krążki czerwonej cebuli, a na wierzch połóż jajko sadzone.