Ulubiona kromka pieczywa zapiekana z serem camembert, świeżymi ziołami i orzechami włoskimi to szybka i pyszna przekąska. Jest to świetna propozycja na wszelkiego rodzaju imprezy – nie tylko karnawałowe.

Do przepisu wykorzystałam bagietkę z dodatkiem masła czosnkowego. W połączeniu z rozpływającym się serem, gałązkami świeżego rozmarynu o mocnym, leśnym aromacie i podprażonymi orzechami włoskimi tworzy wspaniałą kompozycję smakową.

Składniki

  • bagietka
  • camembert
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki masła
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • kilka gałązek świeżego tymianku lub rozmarynu
  • świeżo mielony czarny lub kolorowy pieprz

Pieczony camembert na grzankach

Przygotowanie

  1. Orzechy włoskie upraż na suchej patelni. Gałązki świeżych ziół umyj i posiekaj.

  2. W misce umieść masło. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i dokładnie wymieszaj.

  3. Bagietkę pokrój na 2 cm kromki i posmaruj przygotowanym masłem czosnkowym. Włóż do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika i piecz przez ok. 8-10 minut. Podpieczone kromki wyjmij z piekarnika.

  4. Ser camembert pokrój w grubsze plasterki. Następnie umieść na grzankach i włóż ponownie do piekarnika na ok. 5 minut, aż ser zacznie się topić.

  5. Chrupiące grzanki z roztopionym serem wyjmij z piekarnika. Udekoruj orzechami włoskimi i ziołami. Dopraw świeżo mielonym pieprzem. Serwuj od razu.

Pieczony camembert na grzankach