Pancakes, czyli puszyste amerykańskie naleśniki polane miodem lub z syropem klonowym to jeden z moich ulubionych przysmaków śniadaniowych. Tym razem z dodatkiem puree z dyni, które nadaje placuszkom piękną pomarańczową barwę.

Placki te możesz podawać na różne sposoby, a także przyrządzać z różnych rodzajów dyni. Do przepisu użyłam dyni piżmowej. Przepis jest bardzo prosty, a ciasto przygotowuje się szybko. Pancakesy po upieczeniu są mięciutkie i bardzo puszyste. Posypane ulubionymi dodatkami – orzechami włoskimi, orzechami laskowymi, migdałami. Idealne na śniadanie lub słodki podwieczorek.

Składniki

  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 szklanki puree z dyni
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • olej do smażenia
  • do podania: syrop klonowy lub cynamon

Przygotowanie

  1. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki – przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i przyprawy.

  2. Dodaj jajko, mleko, puree z dyni, olej i wyrób masę trzepaczką lub mikserem aż do uzyskania jednolitej masy.

  3. Na patelni rozgrzej olej. Następnie przy pomocy chochli wlej niewielkie porcje masy, tak aby uformowały się z niej placki.

  4. Placuszki smaż z obu stron na małym ogniu, aż nabiorą złotego koloru.

  5. Usmażone pancakes przełóż na talerz posyp cynamonem lub polej syropem klonowym.