oceny: 1, śr. ocena: 5
5

Frytki z batatów to dowód na to, że potrawy typu fast food również można przyrządzić zdrowo. Słodkie ziemniaki piekę w piekarniku, dzięki temu są chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku i nie ociekają tłuszczem. To jeden z lepszych sposobów na ich podanie.

Pieczone bataty są bardzo aromatyczne, a to za sprawą użytych przypraw. Imbir i papryka przełamują słodycz warzyw i nadają im wyrazistego smaku. Frytki możesz serwować z dowolnym sosem, np. czosnkowym, majonezowym, czy po prostu zjeść je z gęstą śmietaną lub jogurtem. Polecam bataty z piekarnika z dodatkiem sosu tahini, który wcześniej łączyłam z pieczoną marchewką.

Pieczone bataty

Czas przygotowania:

Przygotowanie batatów zajmie ok. 10 minut, kolejne 20-25 minut musisz przeznaczyć na ich upieczenie.

Składniki

  • 800 g batatów
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • gałązki świeżych ziół do dekoracji np. tymianek lub rozmaryn

Pieczone bataty

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.

  2. Bataty dokładnie wyszoruj (nie musisz ich obierać ze skóry) i pokrój w słupki o grubości ok. 1-1.5 cm. Następnie umieść w dużej misce.

  3. Słodkie ziemniaki oprósz solą, pieprzem, papryką i imbirem. Następnie skrop oliwą z oliwek i dokładnie wymieszaj.

  4. Frytki z batatów rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dodaj świeże zioła – tymianek lub rozmaryn.

  5. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 20-25 minut, do momentu aż będą lekko przyrumienione i miękkie (możesz sprawdzić widelcem).

  6. Upieczone bataty serwuj z gałązkami świeżych ziół i ulubionym sosem/dipem.

Pieczone bataty

Pieczone bataty pasują do wielu dań głównych. Szczególnie dobrze smakują z mięsem kurczaka, rybami czy z domowej roboty hamburgerem. Świetnie sprawdzą się także jako samodzielnie serwowana przekąska.